Zawsze gościły na stole u Cioci! Rodzinni smakosze twierdzili, że "ich smak jest ponad wszelkie najwyborniejsze wypieki", a ich największą zaletą - że zachowują świeżość przez 4 tygodnie, a nawet dłużej.
Ile zaważy 7 jaj razem ze skorupką, tyle bierzemy miałkiego
cukru - odkładamy jedno jajko; ile zaważy 6 jajek ze skorupkami,
tyle bierzemy mąki, najlepszego gatunku, np. tortowej. Całe jajka
ubijamy z cukrem na kogel-mogel tak długo, aż będą białe. Dodajemy
mąkę i lubiany zapach, np. otartą skórkę z cytryny, i ubijamy. Jednolite,
gładkie ciasto wylewamy na wysmarowaną oliwą wysoką blaszkę i pieczemy
w dobrze nagrzanym piekarniku (w temp. 180 oC), aż się lekko zrumieni,
ale nie spiecze. Po wyjęciu z pieca wykładamy na stolnicę. Gdy przestygnie,
kroimy ostrym nożem cienkie plasterki, rozkładamy na szerokiej, płaskiej
blaszce i suszymy w ciepłym piekarniku.
Sucharki przechowujemy w blaszanej puszce, wyłożonej
papierem pergaminowym; podajemy do kawy, herbaty lub porcji świeżych
owoców.
Domowe sucharki są niezastąpionym produktem do zabrania
np. na biwak lub w podróż. Upieczone z naturalnych produktów, bez
dodatku środków spulchniających, przedłużających świeżość, wzmacniających
aromat itp. gwarantują zdrowie - dzieciom i nam.
Bardzo lubiane, ba! - wręcz uwielbiane przez dzieci są
sucharki "na słodko". Przygotowuje się je w następujący sposób: Ciasto,
po przechłodzeniu i pokrojeniu w cienkie plastry, smarujemy cienko
słodką kremówką, posypujemy dość obficie miałkim cukrem i dopiero
po tym zabiegu dosuszamy w niezbyt gorącym piekarniku tak długo,
aż wierzch każdego sucharka nabierze złotobrązowego zabarwienia.
Z własnego doświadczenia wiem, że tych sucharków nigdy nie udawało
się przechować dłużej, apetycznie chrupane przez dziecięce ząbki
znikały nieomal na przysłowiowym jednym posiedzeniu.
Mrożona kawa
Znakomita na gorące dni lata - przepis na 10 porcji(wysokich szklanek)
10 czubatych łyżeczek świeżo mielonej, dobrej gatunkowo, aromatycznej
kawy, 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao, 1 płaska łyżeczka cukru,
10 filiżanek wody, 10 porcji lodów śmietankowych (najsmaczniejsze
- domowej roboty), 1/2 litra śmietany kremówki, 1/2 tabliczki gorzkiej
czekolady.
Rada: Do mrożonej kawy musi być śmietana kremówka, nie
można jej zastąpić inną.
Do dużego, kamiennego dzbanka sypiemy kawę, kakao, cukier;
całość zalewamy odmierzoną ilością wrzątku i stawiamy na kilka minut
w ciepłym miejscu - kawa powinna się dobrze zaparzyć. Następnie odstawiamy
do wychłodzenia.
Chłodną kawę cedzimy do wysokich szklanek (na porcję
- 1/2 szklanki) i ustawiamy w lodówce. Tuż przed podaniem dodajemy
do kawy porcję lodów, na niej porcję bitej śmietany, a całość posypujemy
obficie utartą czekoladą. Podajemy ze słomką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu