Siostra Małgorzata, franciszkanka Rodziny Maryi, pracuje w archiwum Legnickiej Kurii Biskupiej. Ale jej pasją jest pieczenie ciast. Siostry mówią, że potrafi wyczarować pyszne smakołyki nie wiadomo kiedy.
Składniki:
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru (najlepiej trzcinowego)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 kostki masła
1 kg mąki
mały proszek do pieczenia
4 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 szklanka bakalii (posiekane migdały, rodzynki, orzechy, smażone wiśnie)
można dodać gotową przyprawę do piernika zamiast ww. cynamonu i goździków
wykonanie:
Miód, cukier, kakao, cynamon, goździki i masło zagotować do rozpuszczenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Powoli wlewać zagotowany roztwór, ciągle mieszając. Następnie dodać całe jajka, kwaśną śmietanę i bakalie. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia bez smarowania. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 1 godz. w temp. 180°C.
Pomóż w rozwoju naszego portalu