Przepis na 1 porcję
1/2 niewielkiej główki młodej włoskiej kapusty, 1 łyżeczka masła, sól i cukier do smaku, masło zrumienione z tartą bułką - do polania potrawy.
Z kapusty odrzucamy, gdy trzeba, zewnętrzne, uszkodzone
liście, dzielimy na dwie części. Kładziemy do naczynia z zimną, czystą
wodą, zagotowujemy, odcedzamy na sicie. W innym naczyniu zagotowujemy
wodę z solą, cukrem i masłem. Do gorącej wody przekładamy obgotowaną
kapustę i całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka, ale nie rozgotowana.
Wyjmujemy i dokładnie odsączamy na łyżce cedzakowej,
przekładamy na wygrzany talerz, polewamy masłem zrumienionym z bułką;
podajemy z młodymi ziemniakami, obficie posypanymi koperkiem.
Rada: Na wodzie, w której gotowała się kapusta, można
ugotować doskonałą zupę - np. dodając łyżkę suchego ryżu, pomidor (
obrany ze skórki i pozbawiony pestek) - doprawioną do smaku i posypaną
zieleniną.
Ewa
Pomóż w rozwoju naszego portalu