Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Smakołyki z rabarbarem

Pojawia się na przełomie kwietnia i maja. Jest pełen witamin i świetnie nadaje się do ciast i deserów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wykorzystujemy tylko łodygi. Liście nie nadają się do spożycia, ponieważ zawierają toksyczne substancje.

Łodygi rabarbaru zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia składników:

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

– witaminy C, A oraz E i K,

– kwas foliowy, potas, magnez, żelazo, wapń,

– luteinę i zeoksantynę – substancje działające dobroczynnie na nasze oczy.

Rabarbarem jednak nie wszyscy mogą się delektować. Zawiera on sporo kwasu szczawiowego, który przyczynia się do wypłukiwania wapnia z kości. Może także sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych. Nie poleca się go zatem osobom chorującym na nerki, reumatyzm czy osteoporozę.

By pozbyć się szczawianów, rabarbar można przed pieczeniem blanszować we wrzątku przez 5 min.

Orzeźwiająca lemoniada

SKŁADNIKI :
* 50 dag rabarbaru
* garść malin (mogą być mrożone)
* 1,5 l wody
* cukier do smaku
* 1 limonka
* listki mięty
* kostki lodu

Wykonanie:
1. Zagotuj wodę z cukrem.
2. Dodaj pokrojone w kawałki rabarbar oraz maliny. Gotuj ok. 30 min. Płyn schłódź i przecedź.
3. Podawaj z plasterkami limonki, opłukanymi listkami mięty i kostkami lodu.

Ciasto z kruszonką

Reklama

SKŁADNIKI :
Ciasto:
* 20 dag masła
* 20 dag cukru pudru
* 4 jajka
* 25 dag mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 50 dag rabarbaru
kruszonka:
* 15 dag mąki
* 8 dag masła
* 10 dag cukru
* cukier puder

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na kruszonkę połącz ze sobą i zagnieć.
2. Masło ubij z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodawaj kolejno po jednym jajku. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. Formę dokładnie wysmaruj tłuszczem. Przełóż ciasto, na wierzchu rozłóż pokrojony w plasterki rabarbar. Posyp kruszonką.
4. Wstaw do nagrzanego do 180oC piekarnika. Piecz ok. 60 min, do suchego patyczka. Posyp cukrem pudrem.

Racuszki

SKŁADNIKI :
* 3/4 szklanki mąki
* 1/2 szklanki mleka
* 2 jajka (białka i żółtka osobno)
* 1/2 łyżeczki soli
* 2 łodygi rabarbaru (nieduże)
* cukier puder
* olej do smażenia

Wykonanie:
1. Do mąki dodaj mleko, żółtka i sól, wymieszaj.
2. Rabarbar pokrój w cieniutkie paseczki. Wymieszaj z przygotowaną masą. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
3. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gorące obficie posyp cukrem pudrem.

Kruche tartaletki

SKŁADNIKI:
* 50 dag rabarbaru
* 2/3 szklanki cukru
* 15 dag mąki
* 1 łyżka miodu
* 10 dag masła
* 1 żółtko
* 1 łyżka śmietany
* 25 dag sera mascarpone
* 8 kostek startej białej czekolady

Wykonanie:
1. Rabarbar pokrój w 1-centymetrowe kawałki, zblanszuj, zasyp cukrem, przykryj folią aluminiową i piecz 40 min w temp. 180oC.
2. Z mąki, miodu, masła, żółtka i śmietany zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na grubość 3-5 mm i wylep nim foremki. Piecz 10 min w temp. 180oC.
3. Do środka foremek nałóż ser mascarpone wymieszany z upieczonym rabarbarem i czekoladą. Zapiekaj 10 min w 180oC.

2025-04-29 08:01

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sezon na zupę

Niedziela Ogólnopolska 35/2020, str. 56

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

porady

Adobe.Stock

Latem zupy są znakomitą alternatywą dla potraw ciężkostrawnych. Ważne, żeby nie były zagęszczane mąką. Jako ich główny składnik wybierz sezonowe warzywa i świeże zioła.

Takim sezonowym warzywem może być cukinia (w niektórych regionach nazywana kabaczkiem), która należy do warzyw dyniowatych. Jej właściwości i wartości odżywcze jako pierwsi docenili mieszkańcy Meksyku i Ameryki Południowej, skąd pochodzi. Do Polski cukinia przywędrowała z Włoch.
CZYTAJ DALEJ

Zmarł ks. prałat Franciszek Filipek

2025-12-27 13:33

Karol Porwich/Niedziela

W nocy z 26 na 27 grudnia zmarł ks. prałat dr Franciszek Filipek. Kapłan ten miał 85 lata życia i 62 lata kapłaństwa. Przez wiele lat był proboszczem parafii NMP Królowej Polski we Wrocławiu - Klecinie oraz wykładowcą łaciny na Papieskim Wydziale Teologicznym. Od 2012 roku przebywał na emeryturze.

Kapłan urodził się 24 marca 1940 Touste [dziś Ukraina, obwód tarnopolski]. Święcenia kapłańskie przyjął 23 czerwca 1963 roku z rąk bpa Wincentego Urbana, w kościele pw. Wniebowzięcia NMP w Żarach. Po święceniach kapłańskich został skierowany do Seminarium Duchownego we Wrocławiu, gdzie otrzymał funkcję prokuratora oraz lektora języka łacińskiego. Był wikariuszem w parafii pw. Bożego Ciała we Wrocławiu [1971-1972], a następnie administratorem parafii pw. św. Anny we Wrocławiu - Widawie. Był nim do roku 1984, aby następnie przebywać na urlopie naukowy i być sekretarzem Synodu Archidiecezji Wrocławskiej. W latach 1986-1987 był proboszczem parafii św. Wawrzyńca we Wrocławiu - Żernikach. Następnie był administratorem, a później rezydentem w parafii św. Mikołaja we Wrocławiu oraz wykładowcą PWT we Wrocławiu, by w 1992 roku zostać proboszczem parafii pw. NMP Królowej Polski we Wrocławiu - Klecinie. W 1991 roku został Kapelanem Honorowym Ojca Świętego [Prałatem] W 2012 roku przeszedł na emeryturę, pozostając rezydentem na terenie parafii na Klecinie.
CZYTAJ DALEJ

Radość wspólnego świętowania

2025-12-27 12:57

Biuro Prasowe AK

- Wiemy, że obok świadectwa krwi, które składają niektórzy uczniowie Jezusa, istnieje świadectwo codziennej wierności Ewangelii. Również ono wymaga zapomnienia o sobie, w pewnym sensie obumierania, aby złożyć ze swego życia dar dla Boga i bliźnich – mówił kard. Stanisław Dziwisz podczas uroczystości odpustowych w parafii św. Szczepana w Krakowie.

Na początku liturgii proboszcz ks. Leszek Garstka zwrócił uwagę na szczególny charakter tego dnia dla całej parafii. – Uwielbiajmy Chrystusa Narodzonego, który koroną męczeństwa ozdobił Szczepana – mówił i wyraził radość z obecności kard. Stanisława Dziwisza, kapłanów z dekanatu i księży gości oraz parafian i przybyłych uczestników liturgii. Następnie głos zabrał kard. Stanisław Dziwisz, dziękując za zaproszenie. Zwrócił się do zgromadzonych, podkreślając radość wspólnego świętowania w parafii św. Szczepana.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję