Reklama

Porady

Życie ze smakiem

Kobieca dieta

Dzień Kobiet to okazja nie tylko do świętowania, ale również do zadbania o swój organizm. Na co zwrócić szczególną uwagę?

Niedziela Ogólnopolska 9/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

dieta

Bliżej Życia z wiarą

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kobieta potrzebuje w swojej diecie zwłaszcza konkretnych pierwiastków, aby organizm dobrze funkcjonował. Są to:

• MAGNEZ – jest potrzebny do prawidłowej pracy każdej komórki jajników, mózgu, mięśni, piersi, endometrium czy tarczycy. Bez niego komórki są „w stresie” i nie pracują efektywnie, co przekłada się na zaburzenia w obrębie tych właśnie narządów. Bogatym źródłem magnezu będzie czekolada i gorzkie kakao, zielone liście – szpinak, kapusta – twarde sery typu cheddar i parmezan, awokado czy woda kokosowa.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• CYNK – świetnie się sprawdzi w łagodzeniu bólów miesiączkowych oraz polepszy owulację i będzie wspierająco działał na płodność. Najlepszym jego źródłem są: wątróbka, krewetki, jaja, wołowina, jagnięcina, ostrygi. Cynk jest dostępny również w roślinach, jednak jest on zdecydowanie słabiej przyswajalny. Dlatego lepiej korzystać z suplementacji lub źródeł zwierzęcych.

• MIEDŹ – pomaga wykorzystać prawidłowo żelazo w każdej komórce. Jeśli kobieta obserwuje u siebie duże zmęczenie, wypadają jej włosy, a poziom żelaza jest niski, warto do diety dołączyć miedź. Znajdziemy ją przede wszystkim w wątróbce, awokado, ostrygach, grzybach i szpinaku po obróbce termicznej, a także w gorzkiej czekoladzie.

Reklama

• KOLAGEN – jest potrzebnym składnikiem budującym naszą skórę, paznokcie i jelita. Najlepszym jego źródłem będzie tzw. zupa mocy, gotowana na kościach, oraz żelki, które możemy zrobić z żelatyny.

Żelki kolagenowe

SKŁADNIKI :
*1 l mleczka kokosowego (u mnie Real Thai)
*150 ml wody
*20 g żelatyny lub agaru
*4 łyżki erytrolu lub innego słodzika
*100 g mrożonych borówek lub truskawek
*3 łyżki gorzkiego kakao

Wykonanie:
1. Mleczko kokosowe przelej do garnka, dodaj wodę, słodzik i doprowadź do wrzenia. Wsyp żelatynę i dokładnie wymieszaj.
2. Podziel na 3 równe części, do jednej dodaj borówki i zmiksuj za pomocą blendera.
3. Do drugiej dodaj kakao (polecam również zmiksować), a trzecią pozostaw bez dodatków.
4. Przelej pierwszą warstwę do naczynia i wstaw do zamrażarki, aby szybko zastygła (można wstawić do lodówki, jednak czas chłodzenia się wydłuży).
5. Gdy pierwsza warstwa stężeje, wlej następną i ponownie wstaw do lodówki. Powtórz tę czynność z ostatnią warstwą i odstaw żelki na kilka godzin.

Grzanki z awokado i serem cheddar

SKŁADNIKI :
*3 kromki dobrego razowego chleba
*1 awokado
*1 szklanka tartego sera cheddar (lub ulubionego sera żółtego)
*sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Reklama

Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla na średnią moc lub z podstawową funkcją grzania góry. Chleb opiecz w tosterze na chrupiąco lub włóż na chwilkę do rozgrzanego piekarnika na górną kratkę.
2. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser cheddar i awokado (jeśli jest bardzo dojrzałe, możesz je rozgnieść widelcem), wymieszaj i dopraw solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
3. Rozłóż pastę na chlebie, dociśnij. Włóż do piekarnika i chwilę zapiekaj (ok. 2 min), aż ser się roztopi i trochę zrumieni. Ułóż grzanki na kratce, podawaj skropione oliwą z awokado (lub z oliwek), udekorowane listkami rukoli (niekoniecznie).

Sałatka z kaszą jaglaną

SKŁADNIKI:
*1/4 szklanki kaszy jaglanej
*1/2 szklanki wody, sól, pieprz, oliwa extra, cytryna
*garść sałaty (roszponka, rukola lub zwykła sałata)
*1 awokado
*150 g czerwonej papryki (np. ramiro)
*200 g pomidorków koktajlowych
*2 jajka sadzone (lub ugotowane w koszulkach)
*2 łyżki nasion słonecznika lub orzeszków pinii

Wykonanie:
1. Kaszę wsyp do rondla i praż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Wlej 1/2 szklanki wody, delikatnie posól, dopraw pieprzem, wlej łyżeczkę oliwy i przykryj. Gotuj pod przykryciem przez ok. 10 min – do miękkości. Garnek odkryj, kaszę wyłóż na talerz, przestudź.
2. Awokado obierz i pokrój w kosteczkę, skrop sokiem z cytryny. Paprykę pokrój w kosteczkę, pomidorki –na połówki. Kaszę wymieszaj z listkami sałaty, awokado, papryką i pomidorkami. Wyłóż na 2 talerze. Na wierzchu połóż jajko sadzone (lub ugotowane w koszulce). Posyp podprażonymi nasionami słonecznika lub orzeszkami pinii.

2024-02-27 11:03

Ocena: +1 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Czy kalafior jest zdrowy?

Niedziela Ogólnopolska 8/2025, str. 62

[ TEMATY ]

dieta

Adobe Stock

Bardzo popularne warzywo, które spopularyzowała w Polsce królowa Bona. Co warto o nim wiedzieć?

Kalafior jest warzywem należącym do rodziny Cruciferae. Jest najmłodszą odmianą botaniczną warzyw kapustnych. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, prawdopodobnie z Krety. Do Europy został sprowadzony w XV wieku. W tym samym wieku wraz z królową Boną trafił do Polski jako tzw. włoszczyzna. Warzywo to dostępne jest w kilku odmianach oraz kolorach.
CZYTAJ DALEJ

W piątek 2 maja w niektórych diecezjach dyspensa

[ TEMATY ]

post

Bożena Sztajner/Niedziela

Niektórzy polscy biskupi udzielili na terenie podległych im diecezji dyspensy od wstrzemięźliwości od spożywania pokarmów mięsnych w piątek 2 maja. Zdecydował tak m.in. Prymas Polski, kard. Kazimierz Nycz czy metropolici częstochowski i gdański uwzględniając racje duszpasterskie. Żołnierzom, funkcjonariuszom i pracownikom służb mundurowych dyspensy udzielił biskup polowy.

Prymas Polski abp Józef Kowalczyk udzielił wiernym archidiecezji gnieźnieńskiej oraz osobom przebywającym na jej terenie dyspensy od zachowania wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych w piątek, dnia 2 maja br. Podobnie uczynił metropolita warszawski kard. Kazimierz Nycz, który „mając na względzie, że piątek 2 maja przypada między dwoma dniami ustawowo wolnymi od pracy, co – jak stwierdził - sprzyja organizowaniu w tym czasie rodzinnych i towarzyskich spotkań oraz radosnemu przeżywaniu tych dni, po rozważeniu słusznych racji duszpasterskich, udzielił zgodnie z kan. 87 § 1 Kodeksu Prawa Kanonicznego, wszystkim osobom przebywającym w granicach archidiecezji warszawskiej, dyspensy od zachowania nakazanej w piątek wstrzemięźliwości od spożywania pokarmów mięsnych”. Osoby korzystające z dyspensy zobowiązał do modlitwy w intencjach Ojca Świętego. Racjami duszpasterskimi kierował się również metropolita częstochowski abp Wacław Depo, który udzielił dyspensy „wszystkim osobom przebywającym w granicach archidiecezji częstochowskiej” w piątek 2 maja. Zobowiązał te osoby do modlitwy w intencjach Ojca Świętego, jałmużny lub uczynków chrześcijańskiego miłosierdzia. „Biorąc pod uwagę typowo wypoczynkowy i turystyczny charakter drugiego dnia miesiąca maja (długi weekend), udzielam wszystkim wiernym na terenie archidiecezji gdańskiej dyspensy od obowiązku zachowania wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych” – napisał w specjalnym dekrecie również metropolita gdański abp Sławoj Leszek Głódź. Dyspensy udzielił również administrator diecezji siedleckiej bp Piotr Sawczuk, który uwzględnił fakt, że „piątek 2 maja br. przypada między dwoma dniami ustawowo wolnymi od pracy, kiedy to w sposób szczególny dziękujemy Bogu za dar wolnej Ojczyzny, co sprzyja organizowaniu spotkań patriotycznych, rodzinnych i towarzyskich” Potrawy mięsne można będzie spożywać też na terenie diecezji bielsko-żywieckiej, gdzie dyspensy udzielił bp Roman Pindel. Ponadto z dyspensy od pokutnego charakteru piątku 2 maja będą mogli skorzystać wierni ordynariatu polowego. „Święto Flagi Narodowej obchodzone w naszej Ojczyźnie w dniu 2 maja, w przeddzień uroczystości Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski, przeżywane jest w sposób uroczysty, szczególnie w Wojsku Polskim. W związku z tym, że w bieżącym roku dzień ten przypada w piątek, zgodnie z kanonem 87 Kodeksu Prawa Kanonicznego oraz art. II § 1 Konstytucji Apostolskiej Spirituali Militum Curae, niniejszym udzielam dyspensy wszystkim wiernym Ordynariatu Polowego od przestrzegania pokutnego charakteru tego dnia, zwalniając z obowiązku zachowania wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych” – napisał w wydanym dziś dekrecie bp Józef Guzdek. W Kościele katolickim w Polsce, wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów należy zachowywać we wszystkie piątki w roku Dyspensa jest zawsze jednorazowym zwolnieniem z przestrzegania konkretnego przykazania kościelnego, natomiast od przykazań Bożych nikt nie może dyspensować. Dyspensa może być udzielona tylko w pewnych okolicznościach i dla konkretnej osoby lub konkretnej grupy osób. Najczęściej dotyczy ona zwolnienia z obowiązku powstrzymania się od spożywania potraw mięsnych i od zabawy w piątki. Biskup udziela też różnego rodzaju dyspens związanych z zawieraniem małżeństw. W większości wypadków biskupi udzielili swoim diecezjanom dyspens na podstawie kanonu 87 § 1 Kodeksu Prawa Kanonicznego (KPK), który głosi: „Biskup diecezjalny może dyspensować wiernych - ilekroć uzna to za pożyteczne dla ich duchowego dobra - od ustaw dyscyplinarnych, tak powszechnych, jak i partykularnych, wydanych przez najwyższą władzę kościelną dla jego terytorium lub dla jego podwładnych, jednak nie od ustaw procesowych lub karnych ani od których dyspensa jest specjalnie zarezerwowana Stolicy Apostolskiej lub innej władzy”.
CZYTAJ DALEJ

Wyróżniono czyniących dobro

2025-04-30 17:00

[ TEMATY ]

bp Tadeusz Lityński

Zielona Góra

statuetka Człowiek Człowiekowi

ks. Rafał Witkowski

Uroczyste wręczenie nagród „Człowiek Człowiekowi” przyznawanych za szczególne osiągnięcia na polu działalności charytatywnej odbyło się 30 kwietnia w Auli Jasnogórskiej w parafii Ducha Świętego w Zielonej Górze.

W tym roku podczas 23. gali nagrody za działalność inspirowaną ewangelicznym duchem miłości bliźniego otrzymało: 10 osób w kategorii kandydaci indywidualni, jedno małżeństwo w kategorii darczyńca oraz 3 podmioty w kategorii organizacje pozarządowe. Statuetki „Człowiek Człowiekowi” wręczył Biskup Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej Tadeusz Lityński.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję