SKŁADNIKI:
ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
3/4 kostki margaryny
5 żółtek
3 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
500 g sera
1 jajko
1 budyń śmietankowy w proszku
0,5 szklanki cukru pudru
pół kostki masła
1 puszka brzoskwiń
piana:
5 białek
1 szklanka cukru pudru
WYKONANIE:
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj posiekaną schłodzoną margarynę, żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połącz i szybko zagnieć ciasto. Odkrój 1/4 ciasta, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, by ją schłodzić. Pozostałe ciasto rozwałkuj i przełóż do foremki. Przygotuj masę serową: jajko utrzyj z cukrem pudrem, dodawaj po łyżce sera, nie przerywając ucierania. Na koniec dodaj budyń i masło; wymieszaj. Masę serową wyłóż na surowe ciasto i ją wyrównaj. Ułóż pokrojone brzoskwinie. Ubij pianę z białek, a następnie dodaj cukier puder i wymieszaj. Pianą przykryj brzoskwinie.
Na wierzch zetrzyj na dużym oczku tarki schłodzone ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 30-40 min.
Pomóż w rozwoju naszego portalu