Reklama

Porady

Z Bożej apteki

Żurawina błotna

Żurawina błotna rośnie na torfowiskach. Można ją zbierać od września do połowy listopada. Nasze babki robiły z niej herbaty, soki, konfitury i dżemy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Żurawina jest bogata w witaminy (C, A, B1, B2, P) i minerały (m.in. fosfor, magnez, żelazo). Wspomaga leczenie wielu chorób, a szczególnie stanów zapalnych dróg moczowych, spowodowanych bakteriami Escherichia coli. Powstrzymuje rozwój zakażeń bakterią Helicobacter pylori – zakażenie tą bakterią prowadzi do choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Żurawina powinna być częściej stosowana przez osoby z problemami sercowymi, ponieważ wzmacnia i reguluje pracę serca oraz zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi. Dobrze ją przyjmować, w celu zapobiegania awitaminozie i przemęczeniu. Ma także dobry wpływ na nasze komórki mózgowe, a co ważne – obniża ryzyko zachorowania na choroby Alzheimera i Parkinsona. Picie soku żurawinowego leczy jaskrę, a obecność witaminy P przynosi ulgę kobietom przechodzącym menopauzę.

Profilaktycznie żurawina może być stosowana w postaci herbatek. W formie suszonej można ją dodawać do śniadania lub deseru. Z żurawiny możemy też przyrządzić konfitury albo ją zamrozić. Może być także wykorzystana w kuchni jako przyprawa do mięsa.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Polecam przygotowanie żurawiny bez pasteryzacji, tak jak to robią Rosjanie. W tym celu, po oczyszczeniu z liści i zabrudzeń, przygotowujemy w równych ilościach wagowych owoce żurawiny i cukru. Mielimy żurawinę w maszynce do mięsa lub w blenderze i stopniowo dosypujemy cukier, dokładnie mieszając.

Ci, którzy nie mają czasu, mogą zmiksować w blenderze owoce żurawiny wraz z cukrem. Otrzymaną masę pozostawiamy na 3-4 dni w chłodnym i ciemnym miejscu. Aby cukier dobrze się rozpuścił, trzeba masę codziennie mieszać. Po tym czasie przekładamy ją do słoików i odstawiamy do lodówki. Winniśmy przygotować co najmniej dwa litrowe słoiki takiej żurawiny. Profilaktycznie powinno się zjadać przez miesiąc jedną łyżkę owoców – zapobiegłoby to powstawaniu wielu chorób.

2021-09-13 18:26

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Niedoceniane warzywo

Zarówno zgrubiała łodyga kalarepy, zwana jabłkiem, jak i jej młode liście są bogatym źródłem witamin i minerałów.

Pod względem zawartości żelaza kalarepa zajmuje czołowe miejsce wśród warzyw. Ma dużo potasu, magnezu, wapnia, fosforu, miedzi, zawiera siarkę, selen, mangan i kobalt. Jej liście są wyjątkowo bogate w wapń. Kalarepa zawiera dużą ilość węglowodanów, szybko syci i dodaje energii. Jest niskokaloryczna – 10 dag kalarepy zawiera ok. 45 kcal. Jest idealnym składnikiem diety dla tych, którzy chcą się pozbyć nadwagi.
CZYTAJ DALEJ

Święty Mateusz Ewangelista

Audiencja generalna, 30 sierpnia 2006 r.
CZYTAJ DALEJ

Spotkanie sióstr zakonnych z archidiecezji łódzkiej

2024-09-21 13:30

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Julia Saganiak

Na zaproszenie kard. Grzegorza Rysia do Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi przybyły przedstawicielki żeńskich zgromadzeń zakonnych archidiecezji łódzkiej.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję