Rozczyn:
5 dag drożdży
1 łyżka ciepłego mleka
1 łyżka cukru
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
300 ml letniego mleka
3 jajka
10 dag masła
szklanka cukru
szczypta soli
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Kruszonka:
8 łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru
4 łyżki margaryny
50 dag śliwek
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawić na 10 min do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać letnie mleko, jajka, rozpuszczone i schłodzone masło. Powoli wyrabiając ciasto, dodać cukier, sól oraz rozczyn. Ciasto dobrze wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na 20 min do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę - zagnieść mąkę, cukier, margarynę.
Foremkę wyłożyć pergaminem, przełożyć ciasto, rozsypać kruszonkę i ułożyć wydrylowane ćwiartki śliwek.
Piec 40 min w temperaturze 180°C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.