Reklama

Z zakonnej kuchni

Z zakonnej kuchni

Kurczak w sosie pietruszkowym

Polecają Siostry Nazaretanki z Domu Rekolekcyjnego Archidiecezji Częstochowskiej „Święta Puszcza” w Olsztynie. Dom ten położony jest na Szlaku Orlich Gniazd, otoczony pięknym lasem sosnowym. Można tu korzystać z atrakcji turystycznych i uprawiać sporty. Siostry zapraszają na rekolekcje, dni skupienia lub na wypoczynek. Oferują też dobrą kuchnię.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

kurczak
włoszczyzna
cebula
pęczek natki pietruszki
100 g masła
1 kostka bulionu
2 kieliszki wódki (może być wytrawna lub nalewka)
2 łyżki mąki
pół szklanki chudej śmietany

Wykonanie:

Kurczaka umyć, podzielić na porcje i osuszyć w papierowym ręczniku. Na roztopiony tłuszcz wrzucić startą włoszczyznę i drobno pokrojoną cebulę. Na to ułożyć porcje kurczaka, a na wierzch - natkę pietruszki. Zalać 2 szklankami bulionu. Dodać alkohol. Gotować ok. godz. Wyjąć kurczaka, przecedzić sos i zagęścić go mąką oraz doprawić śmietaną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2011-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jak samemu przygotować skórkę pomarańczową

2 lub 3 pomarańcze wyszorować dokładnie pod ciepłą wodą. Zdjąć skórkę, podzielić na cząstki. Przez dobę moczyć skórki w zimnej wodzie.
CZYTAJ DALEJ

Miłość otrzymana od Boga i przekazywana bliźnim wyznacza nam właściwy kierunek ku Bogu

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

aradaphotography/pl.fotolia.com

Rozważania do Ewangelii Łk 16, 19-31.

Niedziela, 28 września. Dwudziesta Szósta Niedziela zwykła.
CZYTAJ DALEJ

Krzyż i chleb

2025-09-28 18:53

Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego

Dożynki wojewódzkie, zorganizowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, odbyły się w nowej lokalizacji w Świdniku.

Czas wdzięczności za trud rolników i ich troskę, by nikomu nie zabrakło chleba, rozpoczął się od korowodu, który poprowadził pochodzący ze Świdnika Zespół Tańca Ludowego „Leszczyniacy”. Następnie gospodarze: marszałek Jarosław Stawiarski oraz starosta świdnicki Waldemar Jakson, powitali delegacje wieńcowe oraz gości. – W naszej tradycji dożynki to najpiękniejsze święto polskiej wsi, podczas którego wyrażamy wdzięczność Bogu, ale także kierujemy wzrok na rolników, ludzi ciężkiej pracy, którym zawdzięczamy chleb codzienny leżący na naszych stołach – powiedział J. Stawiarski.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję