Masa:
5 żółtek
10-15 dag cukru
1 litr mleka
1 kostka masła (25 dag)
1 szklanka zwykłej mąki
½ torebki cukru wanilinowego
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dolać szklankę zimnego mleka i wymieszać. Dodać szklankę mąki i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować i wlać do niego żółtka wymieszane z mąką. Gotować 3 min na wolnym ogniu na gładką masę, cały czas mieszając. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło utrzeć i cały czas ucierając, dodawać po łyżce kremu. Podawać pomiędzy płatami ciasta francuskiego.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Ciasto francuskie:
30 dag mąki
30 dag masła lub margaryny
1 jajko i 1 żółtko
1 łyżka octu
trochę wody (2 -3 łyżki)
Wykonanie:
Z mąki, jaj i wody z octem zarobić ciasto jak na pierogi. Zostawić pod przykryciem na godzinę. Ciasto robić w chłodnym miejscu. Rozwałkować, uformować kwadrat, włożyć do środka miękkie, lekko rozwałkowane masło. Ciasto złożyć w kopertę i lekko rozwałkować, tak aby masło nie wyszło na zewnątrz. Podsypać mąką, ciasto ponownie złożyć w kopertę i znów rozwałkować; tę czynność powtórzyć 3 razy w odstępie ok. 10 min - aż masło całkowicie wrobi się w ciasto. Na koniec podzielić ciasto na dwie części i każdą oddzielnie upiec w temp. 180-200oC.