Brat Symeon, franciszkanin, od kilku lat przebywa w Austrii, obecnie w klasztorze Dornbirn. Zajmuje się kuchnią i zaopatrzeniem, opiekuje się również ogrodem. W razie potrzeby jest kierowcą, kościelnym czy furtianem. Zawsze też chętnie dzieli się z nami nowymi przepisami.
Składniki:
2 mniejsze filety z kurczaka, 2 cebule, 1 puszka kukurydzy, 4 ogórki konserwowe, ½ kapusty pekińskiej, przyprawa gyros, majonez, ketchup
Wykonanie:
Filety z kurczaka umyć, pokroić na małe kawałeczki, posypać 2 łyżkami przyprawy gyros. Zostawić na 15 min, po czym usmażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na moment wrzucić do wrzącej wody, żeby zmiękła. Ogórki pokroić w kostkę, kapustę drobno posiekać. Kukurydzę odcedzić. W szklanym naczyniu układać warstwami: mięso, cebulę, ogórki, kukurydzę, kapustę pekińską. Każdą warstwę polewać ketchupem i majonezem.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu