Reklama

Sport

MŚ w zapasach - trzy medale Polek w Belgradzie

Anna Łukasiak w wadze 50 kg, Anhelina Łysak w 57 kg oraz Jowita Wrzesień w 59 kg zdobyły w Belgradzie brązowe medale zapaśniczych mistrzostw świata.

[ TEMATY ]

medal

mistrzostwa świata

zapasy

PAP/ANDREJ CUKIC

Brązowa medalistka Anna Łukasiak z Polski

Brązowa medalistka Anna Łukasiak z Polski

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Do "brązowej" Anny Łukasiak (AZS AWF Warszawa) brązowej medalistki w kategorii 50 kg dołączyły w czwartek w stolicy Serbii - Anhelina Łysak startująca w wadze 57 kg oraz Jowita Wrzesień w 59 kg stając na najniższym stopniu podium czempionatu globu.

PAP/ANDREJ CUKIC

Anhelina Łysak

Anhelina Łysak

W czwartkowym "meczu o medale" Polska pokonała Mongolię 2:0, bowiem zarówno Łysak jak i Wrzesień odniosły zwycięstwa nad rywalkami z Azji.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Łysak (Cement Gryf Chełm) okazała się lepszą od Dawaaczimeg Erchembajar wygrywając 10:6, a cztery punkty otrzymała za efektowny rzut przez biodro.

Także punktowe zwycięstwo odniosła Jowita Wrzesień (CSiR Dąbrowa Górnicza) w rywalizacji z Erdenesuw Bat Erdene 4:2.

PAP/ANDREJ CUKIC

Jowita Maria Wrzesień (niebieska) w walce z Erdenesuvd Bat Erdene z Mongolii

Jowita Maria Wrzesień (niebieska) w walce z Erdenesuvd Bat Erdene z Mongolii

Z sukcesu Wrzesień bardzo cieszy się jej trener klubowy Krzysztof Dziad, który, jak widać było na macie w Belgradzie, przygotował ją znakomicie do trudnej konfrontacji z najlepszymi zapaśniczkami świata.(PAP)

jej/ sab/

2022-09-15 20:49

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

MŚ piłkarek ręcznych - Polska - Serbia 22:21

[ TEMATY ]

piłka ręczna

mistrzostwa świata

PAP/Marcin Bielecki

Polka Mariola Wiertelak podczas meczu grupy 3 mistrzostw świata piłkarek ręcznych z Serbią

Polka Mariola Wiertelak podczas meczu grupy 3 mistrzostw świata piłkarek ręcznych z Serbią

Polska w duńskim Herning zwyciężyła Serbię 22:21 (10:13) w swoim pierwszym meczu rundy zasadniczej w mistrzostwach świata piłkarek ręcznych, których współorganizatorami są Dania, Norwegia i Szwecja.

Polska: Adrianna Płaczek, Barbara Zima - Emilia Galińska 1, Monika Kobylińska 4, Magda Balsam 4, Mariola Wiertelak 1, Sylwia Matuszczyk 2, Adrianna Górna 1, Aleksandra Tomczyk, Aleksandra Rosiak 1, Marlena Urbańska, Daria Michalak, Karolina Kochaniak-Sala 6, Paulina Uścinowicz, Paulina Masna, Dagmara Nocuń 2.
CZYTAJ DALEJ

Końskie – stolica politycznego spektaklu. Dlaczego wszyscy chcą debatować właśnie tam?

2025-04-10 07:13

[ TEMATY ]

Andrzej Sosnowski

Adobe Stock

W polskiej polityce są miejsca, które więcej znaczą niż wskazywałaby na to ich wielkość. Jednym z nich jest niewielkie miasto w województwie świętokrzyskim – „Końskie”. To właśnie tutaj od kilku lat politycy przyjeżdżają nie tylko na kiełbasę wyborczą, ale by... „wygrać Polskę”. A teraz znów oczy całego kraju będą skierowane na Końskie – bo to tu ma się odbyć „debatowy pojedynek Trzaskowski–Nawrocki”, który może zaważyć na kształcie przyszłości polskiej sceny politycznej.

Kiedy w 2020 roku prezydent Andrzej Duda zorganizował w Końskich „debatę bez konkurencji”, wielu obserwatorów podśmiewało się z tego wydarzenia. Z jednej strony – był to pomysł taktycznie przemyślany: zamiast stanąć do starcia z Rafałem Trzaskowskim w telewizyjnym studiu, prezydent przyjechał do serca Polski powiatowej i przemówił do swoich wyborców bez ryzyka, za to z wyraźnym przekazem: „jestem blisko ludzi”.
CZYTAJ DALEJ

Pizza ze świętymi

2025-04-11 15:53

Magdalena Lewandowska

W Tutti Santi autorem wyjątkowej receptury ciasta jest Mistrz Włoch i Europy w pizzy klasycznej - Valerio Valle.

W Tutti Santi autorem wyjątkowej receptury ciasta jest Mistrz Włoch i Europy w pizzy klasycznej - Valerio Valle.

Restauracja Tutti Santi otworzyła we Wrocławiu drugi lokal przy ul. Sienkiewicza 18/22.

Pizza w Tutti Santi wytwarzana jest metodą rzemieślniczą, tylko z oryginalnych produktów sprowadzanych prosto z Włoch, a autorem wyjątkowej receptury ciasta jest Mistrz Włoch, Mistrz Europy i Wice Mistrza Świata w pizzy klasycznej - Valerio Valle. On też szkoli tutejszych „pizzaiolo” (kucharz wyspecjalizowany w przygotowywaniu pizzy) i tworzy menu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję