Reklama

Z naszej kuchni

Wiosenne sałaty i sałatki

Niedziela Ogólnopolska 15/2005

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sałatka z rzodkiewek z jajkami

(Przepis na 4 porcje)

3 jajka ugotowane na twardo, 3 pęczki świeżych rzodkiewek, 4 młode cebulki wraz ze szczypiorem.
Sos: 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany, sól, pieprz, sok z cytryny.

Z usiekanej cebulki i szczypioru odkładamy 2 kopiaste łyżki samego szczypioru, pozostały łączymy z posiekanymi jajkami i pokrojoną w plastry rzodkiewką. Składniki sałatki zalewamy sosem przygotowanym z majonezu wymieszanego ze śmietaną i przyprawionego do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Lekko mieszamy, wierzch posypujemy posiekanym szczypiorem - podajemy nie później niż 10 min po przygotowaniu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałata z tuńczykiem

(Przepis na 4 porcje)

1 głowa sałaty lodowej, 1 mała puszka tuńczyka w zalewie, 1 czerwona cebula, 2 jajka ugotowane na twardo.
Sos: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, ząbek czosnku, sól, pieprz.

Umytą, wysuszoną sałatę dzielimy, rozrywając w dłoniach, na niewielkie części, układamy w salaterce. Odsączonego z zalewy tuńczyka rozdrabniamy, cząstki rozkładamy na listkach sałaty, podobnie rozkładamy pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Pokrojone w cząstki jajka układamy na wierzchu. Całość polewamy sosem i stawiamy w chłodnym miejscu na 15 min.
Sos: Oliwę rozcieramy z drobno posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny - sos powinien nabrać odpowiedniej konsystencji i właściwego aromatu.

Sałata ze szparagami

(Przepis na 4 porcje)

1 głowa sałaty masłowej, 1/2 kg białych szparagów, sól, cukier, 1/2 łyżeczki masła, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 łyżka siekanego koperku.
Sos: 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki kefiru lub naturalnego jogurtu, sól, pieprz, sok z cytryny, szczypta cukru.

W wodzie z solą, cukrem i masłem gotujemy obrane, związane w pęczek szparagi tak długo, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Wyjmujemy cedzakową łyżką, odsączamy, wychładzamy.
Umytą, wysuszoną sałatę dzielimy na niewielkie części, rozkładamy w salaterce, na liściach kładziemy warstwę pokrojonych na niewielkie kawałki szparagów, całość posypujemy posiekanymi jajkami z koperkiem, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Sos: Majonez lekko ubijamy z jogurtem lub kefirem. Gdy się spieni, dodajemy - w niewielkich ilościach - przyprawy. Tuż przed podaniem sałatę zalewamy sosem w taki sposób, by dotarł on do najniższej warstwy.

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pierwsza decyzja Leona XIV dotycząca współpracowników

2025-05-09 14:50

[ TEMATY ]

decyzje

Papież Leon XIV

Vatican Media

Papież Leon XIV zadecydował o tymczasowym pozostawieniu na stanowiskach dotychczasowych szefów instytucji Kurii Rzymskiej i Państwa Watykańskiego, aby zapewnić czas na refleksję i modlitwę przed możliwymi zmianami.

Publikujemy treść komunikatu, przekazanego za pośrednictwem Biura Prasowego Stolicy Apostolskiej:
CZYTAJ DALEJ

Brat papieża: od dzieciństwa wiedział, że zostanie księdzem

2025-05-09 07:12

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

PAP/EPA/FABIO FRUSTACI

Nie wierzyłem w to, by mój brat mógł zostać wybrany, bo ciągle słyszałem, że Amerykanin nie może zostać papieżem - powiedział w wywiadzie dla telewizji ABC brat Leona XIV, John Prevost. Wyjawił jednak, że papieską przyszłość przepowiedziała mu sąsiadka z Chicago, gdy jeszcze chodził do pierwszej klasy.

John Prevost, emerytowany dyrektor szkoły katolickiej z Chicago, przyznał że był zaskoczony wyborem swojego brata na głowę Kościoła.
CZYTAJ DALEJ

Celebrowanie Tygodnia Biblijnego

2025-05-09 21:25

Marzena Cyfert

Msza św. w kościele św. Piotra i Pawła na Ostrowie Tumskim

Msza św. w kościele św. Piotra i Pawła na Ostrowie Tumskim

Na każdy dzień Tygodnia Biblijnego Inicjatywa Biblijna „Lumen vitae”, pod patronatem abp. Józefa Kupnego, przygotowała wiele ciekawych propozycji.

Były to: otwarte spotkania Kręgów Biblijnych, warsztaty uwielbienia Boga tańcem i psalmami, spotkanie autorskie z ks. prof. Mariuszem Rosikiem wokół książki „Dlaczego? Biblijne podstawy katolicyzmu”, warsztaty Bibliodramy. W kościele św. Piotra i Pawła na Ostrowie Tumskim wierni modlili się w intencji Dzieła Biblijnego w Polsce. Eucharystię sprawował ks. prof. Mariusz Rosik.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję