Reklama

Z naszej kuchni

Staropolski obiad

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Barszcz zabielany

Przepis na 6 porcji

6 szklanek wody (stołowej lub oligoceńskiej), 2 łyżki czystego smalcu, pęczek włoszczyzny, 3 duże czerwone buraki, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka mąki, kilka łyżek mleka, 1 ząbek czosnku, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, sól, cukier, mielony pieprz, ocet ziołowy lub winny (może być ocet jabłkowy), kapelusz suszonego borowika.

W litrze wody (4 szklanki) gotujemy włoszczyznę z dodatkiem smalcu, z liściem laurowym, ziarnistym pieprzem i zielem angielskim. Obrane, rozdrobnione buraki zalewamy pozostałą wodą (2 szklanki), dodajemy łyżkę octu, po dużej szczypcie soli i cukru i gotujemy na niewielkim ogniu - wywar powinien być bardzo esencjonalny.
Oba wywary cedzimy i łączymy, wrzucamy grzybek, zagotowujemy. W zimnym mleku rozprowadzamy mąkę, łączymy z barszczem, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu przez 2 min, by mąka straciła smak surowizny. Barszcz odstawiamy z ognia, wlewamy spienioną śmietanę i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.
Barszcz możemy podać z ziemniakami z wody, obficie polanymi tłuszczem i posypanymi zieleniną, z ugotowaną na sypko grubą fasolą, z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub z ziemniakami smażonymi z cebulą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Omlet z zasmażanymi ziemniakami

Przepis na 3 porcje

5 jaj, 4 łyżki mleka lub słodkiej śmietany, 1 łyżka tłuszczu (może być smalec), 1 cebula, 2 szklanki ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia), 1 kopiasta łyżka siekanej zieleniny, sól, pieprz, szczypta mielonej słodkiej papryki.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się lekko zrumieni, dodajemy pokrojone w niezbyt grube plasterki ziemniaki. Składniki podsmażamy, często mieszając. Gdy ziemniaki lekko się zrumienią, dodajemy przyprawy i zieleninę - odstawiamy patelnię w ciepłe miejsce.
Jaja ubijamy z dodatkiem szczypty soli oraz mleka lub śmietany - masa jajeczna powinna być jednolita i pulchna.
Przygotowane ziemniaki stawiamy na ogniu, zalewamy jajami i poruszamy patelnią, aby masa rozeszła się równomiernie. Patelnię przykrywamy i całość trzymamy na średnim ogniu przez 2-3 min - czas zależy od grubości omletu.
Potrawa jest gotowa, gdy jaja na wierzchu są ścięte, ale delikatne i pulchne. Omlet od razu kroimy na części, zsuwamy na wygrzane talerze, posypujemy zieleniną. Najsmaczniejszy - z dodatkiem zielonej sałaty polanej spienionym sosem jogurtowym, z sałatką z pomidorów lub z inną delikatną w smaku sezonową surówką.

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nieszpory w Gniazdowie w ramach Tygodnia Modlitw o Jedność Chrześcijan

2025-01-26 22:23

[ TEMATY ]

ekumenizm

nieszpory

Gniazdów

Karol Porwich / Niedziela

W Tygodniu Modlitw o Jedność Chrześcijan, 24 stycznia odbyło się nabożeństwo ekumeniczne w parafii Kościoła Starokatolickiego Mariawitów w Gniazdowie.

CZYTAJ DALEJ

Prokuratura chce umieszczenia zabójcy księdza ze Szczytna w zakładzie psychiatrycznym i umorzenia postępowania

2025-01-27 07:29

[ TEMATY ]

prokuratura

Instytut św. Maksymiliana Kolbego

ks. prałat Lech Lachowicz

ks. prałat Lech Lachowicz

Prokurator skierował do Sądu Okręgowego w Olsztynie wniosek o umorzenie postępowania wobec mężczyzny, który zabił księdza ze Szczytna. Wniósł też o skierowanie go do zamkniętego zakładu psychiatrycznego. Według biegłych cierpi on na chorobę psychiczną i był niepoczytalny.

Prokuratura Rejonowa w Szczytnie zakończyła postępowanie przeciwko Szymonowi K. podejrzanemu zabicie w listopadzie 2024 r. na plebanii parafii brata Alberta w Szczytnie jej proboszcza Lecha L. - poinformował w piątek rzecznik Prokuratury Okręgowej w Olsztynie Daniel Brodowski.
CZYTAJ DALEJ

Kapłan modlitwy – wspomnienie ks. kan. Bogdana Żurka

2025-01-27 11:55

[ TEMATY ]

Lubojna

śp. ks. Bogdan Żurek

Archiwum parafii św. Józefa w Częstochowie

„Nikt z nas nie żyje dla siebie i nikt nie umiera dla siebie: jeżeli bowiem żyjemy, żyjemy dla Pana; jeżeli zaś umieramy, umieramy dla Pana. I w życiu więc i w śmierci należymy do Pana” (Rz 14, 7). Te słowa z Listu św. Pawła do Rzymian wybrzmiały zdecydowanie mocniej niż zazwyczaj, towarzyszyły bowiem uroczystościom pogrzebowym Ks. Kan. Bogdana Żurka, które odbyły się 19 stycznia br. w parafii NSPJ w Lubojnie i 20 stycznia br. w parafii św. Józefa w Częstochowie.

W symboliczny sposób streszczają one życie i śmierć niezwykłego Kapłana, jakim był Ks. Kan. Bogdan Żurek, który odszedł do Pana w dniu 17 stycznia 2025 r. w 80 roku życia (ur. 12.04.1944 r.) i 57 roku kapłaństwa (wyświęcony na kapłana 18 czerwca 1967 r.).
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję