Reklama

Z naszej kuchni

Z letnich warzyw i owoców

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kapuścianki - sznycle ze świeżej kapusty

(Przepis na 8 sznycli)

1 główka dorodnej, świeżej, niezbyt ścisłej kapusty, 8 plasterków chudej wędliny o grubości do 1/2 cm (mortadela, mielonka), przecier pomidorowy, sól, pieprz, olej.
Do panierowania: mąka, roztrzepane 2 jajka, tarta bułka.

Obraną z wierzchnich liści kapustę kładziemy do naczynia z osolonym wrzątkiem, zagotowujemy, zestawiamy z ognia, trzymamy w odkrytym naczyniu przez 5 min (nie dłużej). Wykładamy na durszlak, odsączamy. Z przechłodzonej kapusty delikatnie ściągamy liście, ścinamy grube nerwy, rozkładamy na stolnicy (mniejsze liście można łączyć po 2 lub 3). Do środka każdego liścia kładziemy plaster wędliny posmarowany dość obficie przecierem i oprószony przyprawami. Składamy „w kopertę”, panierujemy w mące, roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Smażymy na tzw. dużym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Kapuścianki przekładamy do większego naczynia i trzymamy pod przykryciem (na najmniejszym ogniu) przez kilka minut, by „doszły”. Podajemy z ziemniakami obficie obsypanymi koperkiem oraz z sałatką z pomidorów lub z inną sezonową surówką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Powidła z agrestu

Na powidła bierzemy tylko szlachetne owoce agrestu - do smażenia powideł nie nadaje się agrest z włoskami. Zwolennicy zdecydowanego kwaskowego smaku, jaki daje agrest, mogą usmażyć powidła z tej porcji owoców z połową porcji cukru - dokładnie wysmażone będą się doskonale trzymać.

4 kg dojrzałego, miękkiego, obranego agrestu (waga po przygotowaniu), 4 szklanki cukru.

Dojrzałe, nawet lekko przejrzałe owoce płuczemy, sypiemy do rondla przeznaczonego do smażenia powideł, przykrywamy i stawiamy na małym ogniu. Gdy owoce lekko się rozgotują, dodajemy cukier, mieszając - zagotowujemy. Smażymy, często mieszając, przez 20 min. Odstawiamy, przykryte ściereczką.
Następnego dnia powidła podgrzewamy. Od chwili zagotowania smażymy na niewielkim ogniu, często mieszając, przez 1/2 godz. Odstawiamy do wychłodzenia do następnego dnia. Zimne, ponownie stawiamy na niewielkim ogniu i, cały czas mieszając, smażymy do chwili, aż uzyskają odpowiednią konsystencję. Są gotowe, gdy z drewnianej łyżki spadają płatami.
Przechowujemy w słoiczkach typu twist. Powidła mają doskonały, lekko kwaskowy, pobudzający apetyt smak i szerokie zastosowanie: do białego pieczywa, do nadziewania pączków, do przełożenia świątecznego piernika oraz wszelkiego rodzaju ciast.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Andrzej Bobola uprosił mi uzdrowienie

[ TEMATY ]

św. Andrzej Bobola

Karol Porwich/Niedziela

św. Andrzej Bobola

św. Andrzej Bobola

Nawet najnowocześniejsze terapie medyczne, rodem z filmów sci-fi, mogą zawieść. Tak było w przypadku Idy Kopeckiej z Krynicy.

U czterdziestodwuletniej kobiety niespodziewanie pojawiły się potworne bóle, promieniujące na całe ciało. Nawet nadrobniejszy dotyk był dla niej niczym cios wymierzony przez zawodowego boksera, a każdy, nawet najmniejszy wysiłek fizyczny przysparzał zmęczenia, jakby wspinała się na Mount Blanc.
CZYTAJ DALEJ

Gdy przyszły Papież obejmował swój kościół tytularny

2025-05-16 11:03

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

Prevost

Włodzimierz Rędzioch/Niedziela

Mieszkam dwa kroki od Watykanu i przez wiele lat moją parafią był kościół Matki Bożej alle Fornaci prowadzony przez trynitarzy. Ale często zamiast do parafii chodzę do kościoła św. Moniki, który znajduje się w kompleksie budynków Kurii Generalnej augustianów, naprzeciw Pałacu Sant’Uffizio, siedziby Kongregacji Nauki Wiary.

Ten kościół jest również jednym z kościołów tytularnych Rzymu, tzn. kościołem diecezji rzymskiej przydzielanym przez papieża jednemu z kardynałów - w ten sposób kardynał staje się członkiem kleru rzymskiego, osobą uprawnioną do wyboru papieża w konklawe.
CZYTAJ DALEJ

Warszawa: duchowny zawieszony po zarzutach dotyczących posiadania i udzielania substancji

2025-05-17 11:36

[ TEMATY ]

komunikacja

Archidiecezja Warszawska

Red.

- Władze archidiecezji niezwłocznie podjęły decyzję o jego zawieszeniu we wszystkich czynnościach duszpasterskich - poinformował ks. Przemysław Śliwiński, rzecznik prasowy Archidiecezji Warszawskiej, w związku z zatrzymaniem jednego z duchownych pod zarzutem posiadania oraz udzielania substancji psychoaktywnej.

Duchowny Archidiecezji Warszawskiej został zatrzymany w ubiegłym tygodniu. Jak poinformowała prokuratura, usłyszał zarzuty dotyczące posiadania oraz nieodpłatnego udzielenia mefedronu. Po zatrzymaniu, zgodnie z decyzją władz kościelnych, został zawieszony we wszystkich czynnościach duszpasterskich, w tym w sprawowaniu sakramentów, do czasu pełnego wyjaśnienia sprawy.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję