Reklama

Z naszej kuchni

Potrawy staropolskie

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szlachecki rosolnik

(Przepis na 4 porcje)

6 szklanek lekkiego rosołu, 1 duża, ugotowana pierś z kury (pozbawiona skóry i kostek) lub kawałek (25 dag) pieczonej cielęciny bez kości, 2 jajka, 2 łyżki mąki, siekana zielenina.

Mięso drobno siekamy, zalewamy szklanką gorącego rosołu i trzymamy w cieple - powinno być gorące.
Na niewielkim ogniu trzymamy rosół. Z jaj i mąki ucieramy ciasto na lane kluski. Na 10 min przed podaniem zupy na stół lejemy na gotujący się rosół cienkim strumyczkiem utarte ciasto - powinny się formować zgrabne, długie, cienkie kluseczki. Zagotowujemy, odstawiamy z ognia.
Na talerze, w równych porcjach, rozkładamy rozdrobnione gorące mięso, zalewamy rosołem z lanymi kluskami, posypujemy zieleniną i od razu podajemy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pieczeń z mielonego mięsa

(Przepis na 6 porcji)

0,5 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 2 cebule, 15 dag wątróbki (może być z drobiu), 2 jajka, 0,5 szklanki tartej bułki, 1 szklanka rosołu (może być z koncentratu), sól, pieprz, mielona słodka papryka, plasterki tłustego wędzonego boczku w ilości potrzebnej do wyłożenia spodu naczynia do zapiekania; majeranek, olej, otręby pszenne.

Tartą bułkę zalewamy ciepłym rosołem (3/4 szklanki). Na tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy wątróbkę, rumienimy. Lekko przechłodzone - przepuszczamy przez maszynkę razem z mielonym mięsem (składniki lepiej się połączą). Dodajemy napęczniałą tartą bułkę, jajka i przyprawy. Składniki łączymy, wykładamy na posypaną otrębami pszennymi stolnicę, formujemy zgrabny rulon, który wkładamy do naczynia do zapiekania wyłożonego plasterkami boczku. Wierzch pieczeni smarujemy oliwą, wstawiamy na godzinę do gorącego, nastawionego na 200ºC piekarnika. Gdy mięso zacznie się rumienić, polewamy łyżką rosołu na przemian z wytworzonym sosem. Gotową pieczeń podajemy pokrojoną w plastry na gorąco - z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami lub na zimno - z pikantnym sosem chrzanowym, tatarskim lub pomidorowym.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Irlandia: Pierwsza Pasterka w rzymskokatolickiej katedrze w Dublinie od 500 lat

2025-12-24 13:21

[ TEMATY ]

Irlandia

Adobe Stock

Katedra Najświętszej Marii Panny w Dublinie

Katedra Najświętszej Marii Panny w Dublinie

Po raz pierwszy od czasu reformacji, czyli pierwszej połowy XVI w., w środę w oficjalnej rzymskokatolickiej katedrze Najświętszej Marii Panny w Dublinie zostanie odprawiona Pasterka, a w następnych dniach nabożeństwa bożonarodzeniowe. Dwustuletnia świątynia do listopada nosiła status katedry pro tempore, czyli tymczasowej.

Papież Leon XIV podniósł prokatedrę Najświętszej Marii Panny do rangi katedry archidiecezji dublińskiej. Informację tę przekazał arcybiskup Dublina Dermot Farrell podczas mszy 14 listopada, w dwusetną rocznicę poświęcenia kościoła oraz w dniu patrona Dublina, św. Wawrzyńca O’Toole’a.
CZYTAJ DALEJ

Nowenna do Świętej Rodziny

[ TEMATY ]

nowenna

Święta Rodzina

Agata Kowalska

Nowenna przed świętem Świętej Rodziny do odmawiania w grudniu lub w dowolnym terminie.

W liście Episkopatu Polski do wiernych z 23.10.1968 r. czytamy: „Dziś ma miejsce święto przedziwne; nie święto Pańskie ani Matki Najświętszej, ani jednego ze świętych, ale święto Rodziny. O niej teraz usłyszymy w tekstach Mszy świętej, o niej dziś mówi cała liturgia Kościoła. Jest to święto Najświętszej Rodziny – ale jednocześnie święto każdej rodziny. Bo słowo «rodzina» jest imieniem wspólnym Najświętszej Rodziny z Nazaretu i każdej rodziny. Każda też rodzina, podobnie jak Rodzina Nazaretańska, jest pomysłem Ojca niebieskiego i do każdej zaprosił się na stałe Syn Boży. Każda rodzina pochodzi od Boga i do Boga prowadzi”.
CZYTAJ DALEJ

Od kuchni…święta u paulinów

2025-12-25 12:05

[ TEMATY ]

Jasna Góra

święta

Boże Narodzenie

wigilia

Jasna Góra

80 litrów czerwonego barszczu, ponad 600 uszek, prawie 300 pierogów i kilkadziesiąt litrów kompotu z suszu muszą przygotować jasnogórscy kucharze na paulińską wieczerzę wigilijną. Na Jasnej Górze przygotowania do świąt ... także tych od kuchni rozpoczynają się już na początku grudnia. Do wspólnego stołu zasiądło ponad stu paulinów. Nie zabrakło także śpiewania kolęd i przełamywania się opłatkiem.

Jasnogórska wspólnota jest największą w całym Zakonie. Wigilia ma tu wyjątkowy i bardzo polski charakter, dlatego dla jasnogórskich kucharzy to spore wyzwanie, aby wszystko było na czas.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję