(Przepis na 1 porcję)
1 średniej wielkości bakłażan, 1 cebula, 10 dorodnych pieczarek, 1 kopiasta łyżka mielonego mięsa (może być surowe lub gotowane, np. z rosołu), 1 pomidor, sól, pieprz, olej.
Sos: 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka mąki, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżeczka śmietany, sól, pieprz, 1 kopiasta łyżka utartego żółtego sera.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy posiekaną cebulę; gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienkie paski pieczarki i podsmażamy, często mieszając. Gdy z grzybów wyparuje prawie
cały sok, dodajemy mięso, przyprawy i razem zasmażamy.
Bakłażan kroimy wzdłuż na połowę, usuwamy miąższ i napełniamy obie części farszem.
Sos: Zasmażoną na maśle mąkę rozprowadzamy mlekiem, zagotowujemy, dodajemy śmietanę, ser, przyprawy - sos rozkładamy na bakłażanach w taki sposób, by farsz był całkowicie przykryty.
Potrawę układamy w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy w temp. 180o C przez 20 min. Podajemy, gdy sos lekko się zrumieni, z dodatkiem szklanki soku warzywnego
lub pomidorowego.
Pomóż w rozwoju naszego portalu