Reklama

Z naszej kuchni

Pomysł na niedzielny obiad

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zrazy wołowe - zawijane

(Przepis na 6 średniej wielkości zrazów)

6 płatów mięsa wołowego - mogą być z rostbefu, 1 surowa biała kiełbasa, 1 kopiasta łyżka świeżego, utartego chrzanu, 1 łyżka drobno pokruszonego, czerstwego razowego chleba, 1 cebula, 1 łyżka gęstej śmietany, sól i pieprz, mąka do oprószenia.

Reklama

Sos: 2 kapelusze suszonych borowików, 1/2 szklanki śmietany, tłuszcz do smażenia.
Mięso rozbijamy niezbyt mocno drewnianym (ważne) tłuczkiem, zwilżanym zimną wodą. Płaty mięsa oprószamy przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce.
Surową kiełbasę wyjmujemy z osłonki, dodajemy chrzan, rozdrobniony chleb, śmietanę, przyprawy i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Farsz rozkładamy (w równych ilościach) na płatach mięsa, zwijamy zrazy i owijamy bawełnianą nitką lub spinamy szpadkami na tyle dokładnie, by farsz nie wypływał w czasie smażenia. Rolady panierujemy w mące, nadmiar strząsamy i obsmażamy na gorącym, tzw. dużym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron, następnie przekładamy do rondla z grubym dnem. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko podsmażamy cebulę, dodajemy do rondla z mięsem, podlewamy połową szklanki wody, dodajemy grzyby, przykrywamy i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Gdy trzeba, w czasie duszenia uzupełniamy wodę.
Z miękkich zrazów usuwamy nitki lub szpadki, układamy na wygrzanym, głębokim półmisku i trzymamy w cieple. Sos łączymy ze śmietaną, gdy trzeba - zagęszczamy śmietaną z dodatkiem łyżeczki mąki lub doprawiamy do smaku; zalewamy zrazy, pozostały sos podajemy w sosjerce.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Rada: Sos można przetrzeć przez perlonowe sitko.
Zrazy podajemy z kaszą gryczaną na sypko oraz kiszonym lub małosolnym ogórkiem, można je także podawać z ziemniakami purée i zasmażanymi buraczkami.

Zapiekane gruszki

(Przepis na 6 porcji)

6 dużych, niezbyt miękkich gruszek - najodpowiedniejsze klapsy, skórka otarta z 1 całej cytryny, 1 słoik domowych konfitur, 1 duża filiżanka białek, 1 filiżanka cukru pudru.

Obrane, przepołowione, pozbawione gniazd nasiennych gruszki układamy w naczyniu do zapiekania. Miejsca po gniazdach nasiennych posypujemy skórką z cytryny i nakładamy konfiturę. Owoce zalewamy filiżanką wody i wstawiamy do gorącego piekarnika (200o C) na 20 min. W tym czasie ubijamy pianę z białek i cukru - powinna być sztywna i lśniąca. Upieczone gruszki wysuwamy z piekarnika, przykrywamy pianą, ponownie wstawiamy do piekarnika, zmniejszając temp. do 120o C, i zapiekamy przez 10-12 min. Deser jest gotowy, gdy piana lekko się wysuszy i zrumieni. Gruszki podajemy gorące, kładąc na talerzyk po 2 połówki. Doskonałym dodatkiem mogą być małe biszkopciki szampanki lub domowe, biszkoptowe ciasto.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Leon XIV modlił się przy grobie papieża Franciszka

2025-05-10 20:29

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

Vatican Media

Papież, wracając z Genazzano, zatrzymał się w Bazylice Matki Bożej Większej, aby oddać hołd swojemu poprzednikowi. Kilka chwil spędził samotnie, w ciszy, pozostawiając białą różę na marmurze z napisem „Franciscus”. Modlił się również przed ikoną Salus Populi Romani. Pozdrowił zaskoczonych wiernych zgromadzonych na modlitwie różańcowej.

Leon XIV modlił się dziś przy grobie Swego poprzednika, papieża Franciszka.@EpiskopatNews pic.twitter.com/38ecGu7LWc
CZYTAJ DALEJ

Jaskinia Słowa (IV Niedziela Wielkanocy)

2025-05-10 09:00

[ TEMATY ]

Ewangelia komentarz

Jaskinia Słowa

Red.

Ks. Maciej Jaszczołt

Ks. Maciej Jaszczołt
Autor rozważań ks. Maciej Jaszczołt to kapłan archidiecezji warszawskiej, biblista, wikariusz archikatedry św Jana Chrzciciela w Warszawie, doświadczony przewodnik po Ziemi Świętej. Prowadzi spotkania biblijne, rekolekcje, wykłady.
CZYTAJ DALEJ

Łódź: Senioralia 2025

2025-05-11 08:15

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Piotr Drzewiecki

W Łodzi rozpoczynają się Senioralia, czyli dwa tygodnie poświęcone seniorom, pełne różnorodnych aktywności i wydarzeń kulturalnych, sportowych prozdrowotnych i edukacyjnych.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję