Reklama

Z naszej kuchni

Zimowe jarzyny inaczej

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Coś pysznego: jarzynowe purée - łatwe do przygotowania, zdrowe.

Purée z selerów

(Przepis na 4 porcje)

1 duży seler (lub 2 mniejsze), sok z całej cytryny, otarta skórka z cytryny, 1 szklanka śmietany, 1 kopiasta łyżka masła, sól, cukier, 2-3 łyżki wrzącego mleka, siekany koperek (może być mrożony) lub inna zielenina.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Obrany seler kroimy na niezbyt duże kawałki, natychmiast kropimy sokiem z cytryny, przekładamy do emaliowanego naczynia (ważne!), zalewamy wrzącą wodą w takiej ilości, by lekko przykryła jarzynę, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, dodajemy skórkę z cytryny i gotujemy pod przykryciem do miękkości, odstawiamy do wychłodzenia. Wykładamy cedzakową łyżką i miksujemy na jednolitą masę. Przekładamy do rondla, dodajemy masło, śmietanę, składniki mieszamy, naczynie stawiamy na niewielkim ogniu, dodajemy przyprawy i lekko zasmażamy. Gdy purée jest zbyt gęste, dodajemy łyżkę (lub więcej) gorącego mleka.
Podajemy do smażonych ryb, krokietów z kaszy lub ziemniaków oraz do mięs.

Purée z kapusty białej lub włoskiej

(Przepis na 4 duże porcje)

1 średniej wielkości główka kapusty, 2 cebule, 1 marchew, 2 łyżki masła lub masła roślinnego, 2 płaskie łyżki mąki, 1 szklanka śmietany lub naturalnego jogurtu, 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej, szczypta (czubek noża) gałki muszkatołowej, 1 płaska łyżeczka rozdrobnionych przypraw (cząber, tymianek, przyprawa prowansalska), sól, pieprz, cukier do smaku, olej do zasmażenia cebuli.

Grube zewnętrzne liście odrzucamy. Kapustę kroimy na cztery części, wykrawamy głąb, kładziemy do wrzątku, obgotowujemy przez 5 min w otwartym naczyniu - odstawiamy z ognia.
Po 10 min kapustę cedzimy na sicie, po dokładnym odsączeniu przekładamy do naczynia z gorącą wodą, dodajemy obraną marchew, przyprawę warzywną, lekko zasmażoną cebulę i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy cedzakową łyżką, cebulę odrzucamy - marchew i kapustę lekko schładzamy i miksujemy na purée. Gdy masa jest zbyt gęsta, dodajemy łyżkę lub dwie wywaru, w którym kapusta się gotowała.
Sos: Na rozgrzanym maśle zasmażamy mąkę, uważając, by się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny. Zasmażkę rozprowadzamy śmietaną lub jogurtem, zagotowujemy. Do gęstego sosu dodajemy zmiksowaną kapustę, całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem - przez chwilę razem zasmażamy. Potrawę podajemy jako danie podstawowe na bezmięsny obiad, np. z sadzonym jajkiem i chrupiącymi frytkami, do ziemniaków purée polanych pikantnym sosem grzybowym lub do dań mięsnych - zarówno smażonych, jak i pieczonych.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rozważania na niedzielę: 300 proroctw, które zmieniły świat

2025-01-24 16:02

[ TEMATY ]

rozważania

ks. Marek Studenski

mat. prasowy

Ciekawostką jest to, że w Starym Testamencie znajduje się ponad 300 proroctw odnoszących się do Mesjasza. Co ciekawe, spełnienie nawet ośmiu z nich w życiu jednej osoby jest matematycznie niemal niemożliwe.

Amerykański matematyk i astronom, profesor Peter Stoner, wykazał, że prawdopodobieństwo spełnienia się tylko ośmiu proroctw wynosi 1 do 10 do potęgi 17, co można porównać do szans na znalezienie jednej oznaczonej monety w stosie monet pokrywających powierzchnię Teksasu grubą na metr. Takie porównania pokazują, jak niezwykłe jest to, że w życiu Jezusa spełniło się tak wiele z tych zapowiedzi.
CZYTAJ DALEJ

Ocalali oraz prezydent Andrzej Duda złożyli kwiaty przed Ścianą Straceń

2025-01-27 09:41

[ TEMATY ]

Auschwitz

Muzeum Auschwitz

Jakub Szymczuk/KPRP

Kilkudziesięciu ocalałych - byłych więźniów niemieckich obozów, a także prezydent Andrzej Duda, złożyli w poniedziałek rano wieńce i znicze przed Ścianą Straceń w byłym Auschwitz I. Było to pierwsze z wydarzeń poniedziałkowych obchodów 80. rocznicy oswobodzenia obozu.

Przeczytaj także: Trudne wspomnienia
CZYTAJ DALEJ

Prefekt Dykasterii ds. Komunikacji o Jubileuszu świata mediów, dziennikarstwa i komunikacji

Obchody Roku Jubileuszowego 2025 w Rzymie rozpoczęły się od Jubileuszu świata mediów, dziennikarstwa i komunikacji. Odbył się w dniach 24 - 26 stycznia i był pierwszym z głównych wydarzeń Roku Świętego. O tym ważnym wydarzeniu Włodzimierz Rędzioch rozmawiał z Paolo Ruffinim, prefektem Dykasterii ds. Komunikacji.

- Komu dedykowany jest Jubileusz Komunikacji?
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję