Sznycelki w śmietanie - przepis na 6 porcji
1/2 kg mielonego mięsa, 2 cebule, 2 łyżki tartej bułki, 2 łyżki mleka, 2 jajka, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, majeranek, ulubiona przyprawa ziołowa, mąka krupczatka do panierowania, olej do smażenia, 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany, 1 szklanka utartego, pikantnego żółtego sera.
Do mięsa dodajemy najdrobniej usiekaną, lekko podsmażoną cebulę, jajka, zmieszaną z mlekiem tartą bułkę i wszystkie przyprawy. Kto lubi, może dodać nieco suchego, mielonego czosnku. Z wyrobionej mięsnej masy formujemy zgrabne sznycelki - po 2 na osobę, lekko oprószamy mąką i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Gotowe przekładamy do naczynia do zapiekania, posypujemy utartym serem, zalewamy śmietaną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. Potrawa jest gotowa, gdy śmietana z wierzchu lekko się zrumieni. Podajemy do młodych ziemniaków, obficie posypanych świeżym koperkiem, do ugotowanego na sypko ryżu czy makaronu z dodatkiem delikatnej w smaku sezonowej surówki.
Placki z gotowanego mięsa - przepis na 6 porcji
Gotowane mięso i twarde warzywa (marchewka, korzeń pietruszki,
seler) z rosołu, 30 dag surowego, mielonego mięsa, 1 duża cebula,
25 dag pieczarek, 3 łyżki tartej bułki, 1/2 szklanki zimnego mleka,
1 czubata łyżeczka musztardy, sól, pieprz, papryka, majeranek, olej
do smażenia, mąka krupczatka do oprószenia placków.
Pieczarki i cebulę lekko podsmażamy na tłuszczu, odstawiamy
do wychłodzenia. Mięsa (surowe i gotowane), jarzyny oraz zasmażane
wraz z cebulą grzyby przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy
wymieszaną z mlekiem tartą bułkę - całość odstawiamy w chłodne miejsce
na 1/2 godz. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy i formujemy
z mięsa placki (jak placki ziemniaczane) - obsypujemy mąką i smażymy
na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Gotowe powinny
mieć apetyczny jasnobrązowy kolor.
Podajemy z grubym makaronem typu wstążki lub z kluseczkami
kładzionymi z półfrancuskiego ciasta oraz pikantnym sosem, np. pieczarkowym,
pomidorowym, węgierskim lub rumianym-cebulowym i zieloną sałatą polaną
spienionym sosem jogurtowym.
Rada: Placki możemy przygotować z samego surowego mięsa,
ale wówczas należy wziąć podwójną ilość cebuli i grzybów oraz dodać
2 jajka, a gdy masa będzie zbyt lekka, dosypać nieco tartej bułki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu