Przepis na 1 porcję
1 filet z dorsza lub innej morskiej ryby, 1 jajko, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 kopiaste łyżki siekanych orzechów, sok z cytryny, sól, pieprz, przyprawy do ryb, olej.
Rozłożony na desce filet kropimy obficie sokiem z cytryny,
oprószamy przyprawami, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Jajko rozbijamy widelcem, dodajemy mąkę ziemniaczaną
i orzechy - dokładnie mieszamy.
Na rozgrzany tłuszcz kładziemy filet dokładnie zanurzony
w masie jajeczno-orzechowej. Jeżeli trochę masy pozostanie, nakładamy
ją na wierzch ryby i smażymy, rumieniąc z obu stron, przykrywamy
i trzymamy w cieple ok. 2 min. Podajemy z ziemniakami pureMe lub
z ugotowanym na sypko ryżem i sezonową surówką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu