Dietetycy zalecają, by mięso z indyka w miarę często gościło na naszych stołach - jest smaczne, lekkostrawne i zdrowe.
Filety z indyka panierowane - przepis na 4 porcje
4 niezbyt grube (do 1 cm) plastry z piersi indyka - ok. 40 dag, sok z cytryny, 2 jajka, mąka ziemniaczana, płatki migdałowe, sól, oliwa do smażenia, kilka wiórków zmrożonego masła.
Plastry mięsa rozkładamy na stolnicy, lekko rozbijamy
kantem dłoni (tłuczka nie używamy, może poprzecinać delikatne włókna
mięsa), kropimy obficie sokiem z cytryny, delikatnie oprószamy solą
- odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Jajka ubijamy widelcem, aż się lekko spienią. Na dużej
patelni rozgrzewamy oliwę. Każdy płat mięsa panierujemy w mące ziemniaczanej,
jajku i płatkach migdałowych, mocno przyciskając z obu stron, by
płatki obficie przywarły. Smażymy bezpośrednio po przygotowaniu,
rumieniąc z obu stron nie krócej jak 4-5 min z każdej strony. Usmażone
filety przekładamy na wygrzany półmisek, kładziemy wiórek masła i
trzymamy w cieple nie dłużej niż 5 min - by mięso "doszło".
Podajemy z ziemniakami pureMe, z zieloną sałatą polaną
spienionym sosem jogurtowym lub z grubym makaronem i sałatką ze świeżych
owoców.
Fileciki z indyka w cieście - przepis na 4 porcje
4 cienkie plastry mięsa z indyka, ukrojone z piersi, 4 jajka,
1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki mleka, 1 płaska łyżeczka soli, 1
łyżeczka roztartych w dłoniach, lubianych ziół, np. ziół prowansalskich,
sok z cytryny, olej do smażenia.
Płaty mięsa rozbijamy kantem dłoni (nie używamy tłuczka,
by nie poprzecinać delikatnych włókien) - każdy płat kroimy na połowę,
lekko solimy, kropimy sokiem z cytryny, odstawiamy na 10 min w chłodne
miejsce.
Ciasto: Żółtka ubijamy z mlekiem, gdy masa się spieni
i składniki dokładnie połączą, dodajemy - siejąc przez sito - mąkę,
sól. Ciasto ubijamy. Do wyrobionego dodajemy przesiane zioła i pianę
ubitą z białek.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tzw. duży tłuszcz. Przygotowane,
lekko wychłodzone filety zanurzamy w cieście i od razu obsmażamy,
rumieniąc każdą ze stron nie krócej jak 3-4 min.
Podajemy na wygrzanych talerzach z dodatkiem ugotowanego
na sypko ryżu i sezonowej, delikatnej w smaku surówki. Najsmaczniejsze
bez innych dodatków - tylko z zestawem kilku surówek, np. zielonej
sałaty w sosie śmietanowym, surówki z marchewki z ananasami i smażonymi
borówkami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu