Archidiecezjalne dziękczynienie Panu Bogu za plony ziemi miało miejsce w drugą niedzielę września w bazylice archikatedralnej. Mszę św. w intencji rolników, ogrodników i sadowników sprawował metropolita łódzki abp Władysław Ziółek przy współudziale nuncjusza apostolskiego w Bułgarii abp. Janusza Bolonka i ks. prał. Ireneusza Kuleszy, proboszcza parafii katedralnej. W archidiecezjalnych dożynkach uczestniczyły liczne delegacje z parafii wiejskich oraz wierni z miast i miasteczek regionu łódzkiego. Obecni byli przedstawiciele władz publicznych, a także reprezentanci instytucji i organizacji związanych z rolnictwem. Nad przebiegiem uroczystości czuwał ks. Jarosław Leśniak, archidiecezjalny duszpasterz rolników.
Starostami tegorocznych dożynek byli: Bożena Wybór z łódzkiej parafii Matki Bożej Różańcowej i Jan Woźniak z parafii Matki Bożej Królowej Polski w Bedoniu. Na początku Eucharystii złożyli oni na ręce Księdza Arcybiskupa symbol pracy rolników - bochen chleba. Jan Woźniak podkreślił, iż bieżący rok jest wyjątkowo ciężki dla ludzi rolniczego trudu. Niekorzystne warunki atmosferyczne sprawiły, iż płody ziemi są mniej dorodne, a ich zbiór bardzo utrudniony. Tym większej staranności i dbałości wymaga mądre zagospodarowanie plonów i sprawiedliwe ich dzielenie.
Następnie Ksiądz Arcybiskup poświęcił wieńce dożynkowe, a także chleby, jarzyny, owoce. Wieńce ze zbóż, kwiatów, ziół zachwycały wszystkich pomysłowością i kunsztownym, artystycznym wykonaniem.
„Obok naszych podziękowań Bogu za zebrane plony potrzeba, byśmy stanęli przed Nim także w postawie modlitwy błagalnej, ofiarując trud naszej pracy w wielu aktualnych intencjach - zachęcał w słowie pasterskim abp Władysław Ziółek. - Bóg z pewnością da się uprosić błaganiom, które będziemy zanosić za Ojczyznę, by naszym narodem rządzili ludzie mądrzy, szlachetni, odpowiedzialni, kompetentni. Ludzie, którzy roztropnie i zgodnie z Bożymi przykazaniami będą umieli zadbać o dobro polskich obywateli, o dobro polskiej wsi”.
Święto dziękczynienia za płody ziemi zakończył „Piknik zbożowy”, zorganizowany przed bazyliką archikatedralną. Producenci zdrowej żywności częstowali chlebem z domowym smalcem, ogórkami małosolnymi, wędlinami, przetworami mlecznymi, owocami. Śpiewały ludowe zespoły pieśni i tańca oraz grała orkiestra Ochotniczej Straży Pożarnej.
Pomóż w rozwoju naszego portalu