Badania endoskopowe – pod tym pojęciem kryją się wszystkie zabiegi diagnostyczno-terapeutyczne, które umożliwiają zbadanie wnętrza ciała przy pomocy wzierników z zestawem optycznym i źródłem światła. Specjalne urządzenie jest wprowadzane do wnętrza organizmu. Dzięki temu lekarz może obejrzeć tkanki na ekranie monitora.
Wskazaniem są przede wszystkim objawy alarmowe, gdy obraz kliniczny budzi podejrzenie nowotworu lub innych nieprawidłowości. Należą do nich:
Pomóż w rozwoju naszego portalu
obecność świeżej krwi w stolcu,
zaburzenia rytmu wypróżnień,
bóle brzucha, utrata masy ciała,
występowanie polipów,
zmiany w śluzówce jelita,
niedobory żelaza,
choroby zapalne jelit.
Trzeba jednak pamiętać, że jest to badanie inwazyjne, którego nie należy wykonywać zbyt często, a jedynie w przypadkach uzasadnionych obrazem klinicznym lub profilaktycznie według ustalonych zaleceń.
Jest to badanie dolnego odcinka przewodu pokarmowego umożliwiające zbadanie całego jelita grubego z możliwością wejścia w okolicy wyrostka robaczkowego do końcowego odcinka jelita cienkiego. Badanie polega na obejrzeniu giętkim endoskopem całego dolnego odcinka przewodu pokarmowego, w którym obraz z kamery przekazywany jest na monitor o wysokiej rozdzielczości.
Reklama
Kolonoskopia może dać pacjentowi poczucie świadomości, że w ciągu najbliższych lat nie grozi mu choroba nowotworowa. W przypadku rozpoznania polipów wykonuje się zabieg ich usunięcia, dzięki czemu kolonoskopia z zabiegu diagnostycznego może stać się również zabiegiem leczniczym.
Niezwykle istotne jest samo przygotowanie do badania, czyli przeczyszczenie. To od niego zależy jakość badania – po dobrym oczyszczeniu ściany jelita są znacznie lepiej widoczne, dzięki czemu można dokładniej zobrazować polipy i inne zmiany patologiczne.
Przygotowanie do kolonoskopii obejmuje:
ścisłą dietę przez kilka dni,
zastosowanie środka przeczyszczającego i całkowite wstrzymanie się od jedzenia i picia przed badaniem,
przez 3-5 dni przed badaniem unikanie błonnika, surowych warzyw i owoców (szczególnie z pestkami), nasion, ciemnego pieczywa i tłustych potraw, a także produktów o intensywnym kolorze (np. buraki).
Właściwe przygotowanie do badania jest warunkiem dobrej oceny jelita. Jeżeli pacjent jest źle przygotowany, wówczas badanie może się nie udać.
