Nektarynka jest odmianą brzoskwini zwyczajnej, dlatego przez niektórych jest mylona z brzoskwinią. Ma gładką skórkę, jest słodka i soczysta, dzięki czemu cieszy się coraz większą popularnością u konsumentów. Ma niską wartość energetyczną – 100 g owocu zawiera ok. 44 kcal. Słodki smak nektarynek sprawia, że są idealną alternatywą dla słodyczy. Pozwalają zaspokoić apetyt, nie przekraczając limitu kalorycznego. Nektarynki są bogate w witaminy A i C oraz składniki mineralne, a w szczególności potas, fosfor i magnez, zawierają również błonnik pokarmowy.
Nektarynki w 87% składają się z wody, są więc moczopędne i wspierają pracę układu moczowego. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, przez co stanowią dobry wybór dla osób z cukrzycą. Owoce te ze względu na zawartość przeciwutleniaczy są zalecane kobietom w ciąży, gdyż przyczyniają się do prawidłowego rozwoju płodu. Dodatkowo mogą one sprzyjać wydłużeniu życia, ponieważ zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych.
Pomóż w rozwoju naszego portalu