Reklama

W wolnej chwili

Rzeźby na talerzu

Mówi się, że jedzenie to nie tylko smak, bo „jemy” również oczami. Pięknie podany posiłek może się stać prawdziwym dziełem sztuki.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Udowadniają to pasjonaci carvingu, czyli sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. To zachwycające hobby do Polski dotarło na początku XXI wieku, jego korzenie jednak sięgają starożytności i rejonów Dalekiego Wschodu. Przy pomocy specjalnego tajskiego nożyka można stworzyć dekorację jednego dania, a nawet ozdobić cały stół. Co ważne – dekoracje te nadają się do zjedzenia, nie marnujemy więc produktów.

Ze zdobieniem potraw związane jest też garnirowanie. Czym się ono różni od carvingu? Choć oba te pojęcia odnoszą się do dekorowania potraw, garnirowanie jest prostsze, gdyż ogranicza się do przyozdobienia posiłku niewielką dodatkową porcją żywności, artystycznie ułożoną bądź pociętą. Carving natomiast kryje w sobie konkretne techniki, jest dużo bardziej pracochłonny, a powstałe ozdoby mistrzowsko naśladują naturę (kształty kwiatów, liści, zwierząt itp.). Lekkość, delikatność, elegancja – to cechy charakterystyczne dla tej sztuki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Jeśli chodzi o owoce, to wyboru musimy dokonać pod kątem konsystencji miąższu. Najpopularniejsze są arbuzy, ananasy i melony, ale sprawdzają się też jabłka, gruszki czy kiwi. Ważne, żeby owoc nie był zbyt dojrzały. Rzeźbienie w warzywach jest trudniejsze ze względu na ich twardość, która nie sprzyja precyzyjnym cięciom. Znawcy polecają marchew, rzodkiewkę, buraki, dynię, a także kabaczki, seler oraz kalarepę. Niektóre owoce czy warzywa nie lubią dotyku ciepłych dłoni, więc w trakcie pracy trzeba często je schładzać. To hobby, które zdecydowanie wymaga wielu systematycznych ćwiczeń i cierpliwości. Naukę najlepiej rozpocząć od dużych owoców, takich jak arbuz. Filmiki instruktażowe można znaleźć w internecie, jeśli jednak poczujesz, że carving zaczyna być twoją pasją, warto się zapisać na profesjonalny kurs i poznać różne techniki pod okiem fachowca.

Carving wymaga nie tylko umiejętności, ale i specjalistycznych narzędzi. Podstawą jest klasyczny tajski nóż (ma poręczny uchwyt i ostrze do precyzyjnego wycinania najdrobniejszych elementów). Jeśli chcesz, możesz zaopatrzyć się w gotowy zestaw akcesoriów carvingowych, które z pewnością ułatwią ci pracę. W ich skład wchodzą: kilka rodzajów noży (m.in. do wycinania spirali, skrawania, obierania), a także wydrążacze do owoców, temperówki do warzyw, tarki, dwustronne łyżeczki, nożyczki do przycinania itp.

2025-04-14 14:19

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Imprezowe stroje

Jak się ubrać na karnawałową domówkę?

Rady dla panów:
CZYTAJ DALEJ

W Boże Ciało doszło do profanacji Najświętszego Sakramentu

2025-06-19 23:02

[ TEMATY ]

profanacja

o. Wojciech Ulman OFMConv

Widz TV Republika z Lubaczowa przesłał do stacji  wstrząsający film z aktu profanacji dokonanego w czasie Mszy Św w kościele pw. św. Stanisława w Lubaczowie.

W trakcie Eucharystii, o godz. 18, młody mężczyzna podszedł w stronę ołtarza, a następnie rzucił plastikową butelką w tabernakulum - najświętsze miejsce w kościele dla osób wierzących.
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV: to Chrystus jest odpowiedzią Boga na głód człowieka

2025-06-22 18:03

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

Vatican Media

Wszyscy ludzie są wezwani do zjednoczenia z Chrystusem, który jest światłością świata i od którego pochodzimy, dzięki któremu żyjemy, do którego zdążamy – powiedział Leon XIV. Zaznaczył, że znakiem tego jest procesja eucharystyczna na Boże Ciało. „W ten sposób powierzamy Go spojrzeniu, sumieniu i sercu ludzi. Sercu tego, kto wierzy, aby wierzył jeszcze mocniej; sercu tego, kto nie wierzy, aby zastanowił się nad głodem, jaki odczuwa w duszy, i nad chlebem, który może go nasycić”.

Leon XIV mówił o tym w homilii Mszy św. sprawowanej przed Bazyliką Laterańską z okazji obchodzonego dziś we Włoszech Bożego Ciała. Nawiązując do Ewangelii o cudownym rozmnożeniu chlebów i ryb, podkreślił, że opowieść ta pokazuje jak dobrze jest być z Jezusem. Gdy Bóg króluje, człowiek zostaje uwolniony od wszelkiego zła. Również w chwili próby, którą przeżyli apostołowie na pustkowiu, kiedy okazało się zapada wieczór i nie ma nic do jedzenia. Jednakże to właśnie w tej godzinie – podkreślił Papież – w czasie niedostatku i mroku, Jezus pozostaje pośród nas.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję