Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Dania z babcinego zeszytu

Przepisy, które nadesłali nasi Czytelnicy, są nie tylko smaczne, ale też pełne historii i tradycji. Spróbujmy dań, które niejeden z nas pamięta ze swojego dzieciństwa.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ołatki

SKŁADNIKI :
* 50 dag ziemniaków
* 1 jajko
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
* sól
* skórka ze słoniny, olej

Wykonanie:
1. Ziemniaki ugotuj i jeszcze gorące przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
2. Po wystudzeniu dodaj jajko i mąki. Wymieszaj i wyrób ciasto.
3. Z ciasta uformuj kulki, każdą lekko spłaszcz na grubszy placuszek. Na każdym zrób nożem kratkę.
4. Patelnię natrzyj skórką ze słoniny, wlej kilka łyżek oleju. Gdy tłuszcz będzie gorący, wkładaj placuszki. Smaż z obu stron.
5. Podawaj z sosem z suszonych grzybów, pieczarkowym lub pomidorowym albo posypane gruboziarnistym cukrem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Nowsza wersja
Uformuj placuszki lub paluszki. Obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej (bułka tarta powinna być z samych bułek, nie z chleba, który się szybko rumieni i grudki są grubsze).

Smalec ułański (smarowidło do chleba)

SKŁADNIKI :
* 50 dag karkówki
* 50 dag słoniny
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 szklanka wody
* 1 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki typu vegeta
* 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu

Reklama

Wykonanie:
1. Karkówkę i słoninę pokrój w kostkę. Przełóż do garnka.
2. Dodaj drobno posiekane cebulę i czosnek. Składniki zalej 1 szklanką wody. Dopraw do smaku.
3. Gotuj na wolnym ogniu ok. 2 godzin, aż mięso i słonina będą miękkie.
4. Rozlej do miseczek i pozostaw do wystygnięcia. Możesz też przełożyć smalec do słoików i zapasteryzować.

Kartoflanka na „podeszwie”

SKŁADNIKI :
* garść suszonych grzybów (najlepsze prawdziwki)
* 1,5 l wody
* cebula cukrowa
* 30 dag ziemniaków
* sól, pieprz
* kawałek mrożonego masła

Wykonanie:
1. Dzień przed planowanym gotowaniem namocz opłukane grzyby. Nazajutrz ugotuj je z cebulą cukrową w tej samej wodzie, w której się moczyły.
2. W osobnym garnku ugotuj ziemniaki pokrojone w kostkę.
3. W wywarze, w którym gotowały się grzyby, zostaw tylko część z nich – trzonki i pokrojone kapelusze (jeden kapelusz powinien być w całości, to tzw. podeszwa; kto wyłowi ją z zupy, zostanie grzybowym królem). Pozostałe grzyby możesz wykorzystać np. do krokietów. Dodaj odcedzone ziemniaki, przy praw do smaku solą i pieprzem.
4. Zupę podawaj gorącą z piórkami mrożonego masła – nazywamy to drogą piaszczystą (piórka robimy nożem z ząbkami) – lub zabieloną śmietaną.

Bigos dla ubogich

SKŁADNIKI:
* 20 dag fasoli (może być „jaś”)
* grzyby suszone
* 1 kg białej kapusty
* 2 cebule
* 2 ziemniaki
* słonina
* sól, pieprz, ocet

Wykonanie:
1. Fasolę namocz na kilka godzin. W osobnym naczyniu namocz grzyby.
2. Kapustę obierz, poszatkuj, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i odcedź.
3. Fasolę ugotuj z cebulą i ziemniakami. Odlej część wywaru, następnie zmiksuj na jednolitą masę i dodaj do ugotowanej kapusty.
4. Słoninę pokrój w kostkę, przesmaż, dodaj odcedzone i posiekane grzyby chwilę razem przesmażaj.
5. Grzyby wraz ze słoniną dodaj do kapusty, dopraw solą, pierzem i octem do smaku i wszystko razem duś jeszcze chwilę.

2025-03-18 13:52

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Świąteczne ciasteczka

Już na początku grudnia zaczynamy wypiekać pierniczki oraz inne ciasteczka, które w puszce mogą przetrwać do świąt. Oby tylko wcześniej jakieś łasuchy się do nich nie dobrały :).

SKŁADNIKI : *5 białek *szczypta soli *1 szklanka miałkiego cukru *1/2 cytryny *15 dag wiórków kokosowych *4 łyżki startych biszkoptów *cukier wanilinowy
CZYTAJ DALEJ

Pierwszy wywiad Leona XIV: Mam wielką ufność w naturę ludzką

2025-09-14 15:34

Vatican Media

O nauce dyplomacji, zabiegach o pokój i dialog, a także o swej amerykańsko-peruwiańskiej tożsamości, a nawet o kibicowaniu podczas Mistrzostw Świata - to niektóre z wątków pierwszego wywiadu udzielonego przez Leona XIV dziennikarce „Crux”, Elise Ann Allen.

Rozmowa, opublikowana z okazji 70. urodzin Papieża, jest fragmentem biografii pod tytułem „León XIV: ciudadano del mundo, misionero del siglo XXI” („Leon XIV: obywatel świata, misjonarz XXI wieku” - red.), który ukaże się w języku hiszpańskim nakładem Penguin Perú 18 września. Później planowane są edycje angielska i portugalska.
CZYTAJ DALEJ

Zmarł bp Antoni Pacyfik Dydycz

2025-09-14 20:13

[ TEMATY ]

bp Antoni Dydycz

Diecezja drohiczyńska

bp Antoni Pacyfik Dydycz

bp Antoni Pacyfik Dydycz
Kuria diecezjalna w Drohiczynie z głębokim żalem informuje, że 14 września br. w wieku 87 lat odszedł do Domu Ojca śp. bp Antoni Pacyfik Dydycz OFMCap. – biskup senior diecezji drohiczyńskiej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję