Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Keks na różne okazje

Nazywano go ciastem królewskim, bo najważniejszą jego częścią składową były bakalie. A że w dawnych czasach bakalie były bardzo drogie, do ciasta dodawano je tylko w najbogatszych domach. Polecamy keksy na słodko i na słono.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Królewski

SKŁADNIKI :
* 30 dag mąki pszennej
* 15 dag cukru pudru
* 5 jajek
* 20 g miękkiego masła
* 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 łyżka mleka
* 30 dag mieszanych miękkich bakalii: suszonych śliwek, fig i moreli, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Wykonanie:
1. Bakalie pokrój, wymieszaj z dwoma łyżkami mąki. Sodę oczyszczoną wymieszaj z mlekiem.
2. Masło rozetrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas energicznie ucieraj i dodawaj po jednym żółtku. Gdy się skończą, nadal ucieraj i wsypuj małymi porcjami mąkę.
3. Białka ubij na sztywno, wyłóż na ciasto, delikatnie wymieszaj.
4. Na koniec dodaj sodę z mlekiem i bakalie wymieszane z mąką. Delikatnie i jak najszybciej wymieszaj tak, aby bakalie równo „rozeszły się” po cieście.
5. Ciastem napełnij wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę – do 3/4 jej wysokości.
6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz ok. 60 min. Pozostaw na 10 min w foremce, następnie wyjmij na kratkę i dostudź.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Białkowy z makiem

SKŁADNIKI :
* 1 szklanka mąki
* 1 szklanka białek
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 szklanka suchego maku
* 1/2 szklanki wystudzonego roztopionego masła
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 krople aromatu migdałowego lub rumowego
* pół szklanki siekanych bakalii (rodzynek, orzechów włoskich, płatków migdałowych)

Reklama

Wykonanie:
* 1. Bakalie obsyp 1 łyżką mąki.
* 2. Białka ubij na sztywną pianę, następnie, wciąż ubijając, dodawaj po łyżce cukru.
* 3. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na masę białkową i delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką.
* 4. Ciasto polej masłem, wymieszaj. Obsyp makiem, dodaj bakalie i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
* 5. Przełóż do keksówki wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 50 min w 200oC. Pozostaw na 10 min w piekarniku, wyjmij na ściereczkę i ostudź.

Warzywny

SKŁADNIKI :
* 25 dag mąki
* 15 dag masła
* 6 jajek
* 1 papryka czerwona
* 1 papryka żółta
* 1 mała cukinia
* 1 marchewka średniej wielkości
* 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
* 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
* 2 łyżki kaszy manny
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* przyprawy: 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu.

Wykonanie:
1. Warzywa umyj i osusz. Marchewkę obierz, papryki oczyść z nasion, z cukinii odetnij końce. Warzywa pokrój w niewielką kostkę.
2. W garnku zagotuj ok. 1,5 l wody, posól ją, wrzuć pokrojone warzywa. Gotuj 3-4 min. Odcedź na sicie i pozostaw do wystygnięcia.
3. Żółtka oddziel od białek. Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę i nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku.
4. Do masy dodawaj porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę, wszystkie zioła oraz pieprz i sól.
5. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Na koniec dodaj obgotowane warzywa, pokrojoną natkę pietruszki i szczypiorek. Wszystko delikatnie wymieszaj.
6. Dwie keksowe foremki o wymiarach 22x10 cm wysmaruj tłuszczem, wysyp bułką tartą i napełnij ciastem do 3/4 wysokości.
7. Piekarnik nagrzej do temperatury 180oC i piecz ok. 50 min.

Wytrawny

SKŁADNIKI:
* 50 dag mąki
* 4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 8 jajek
* 300 ml mleka
* 150 ml oleju
* 1,5 łyżeczki soli
* 1 cebula
* 15 dag startego żółtego sera
* 10 dag ziaren słonecznika
* 10 dag orzechów
* 10 dag migdałów
* suszone tymianek i rozmaryn
* natka pietruszki.

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej, dodaj sól i proszek do pieczenia. Orzechy i migdały grubo posiekaj.
2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce oleju.
3. Jajka ubij, wymieszaj z mlekiem i resztą oleju. Połącz z mąką, serem, podsmażoną cebulą, bakaliami i słonecznikiem.
4. Dopraw do smaku ziołami.
5. Nałóż do dwóch keksówek wyłożonych papierem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz 55 min.

2025-03-11 16:06

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pączki serowe

Składniki: 50 dag twarogu 50 dag mąki pszennej 1 szklanki śmietany 3 jajka 1-2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu tłuszcz do smażenia (smalec lub olej) 1-2 łyżki spirytusu cukier puder do posypania
CZYTAJ DALEJ

Ok. 100 osób złożyło przysięgę na czas konklawe

2025-05-06 07:42

[ TEMATY ]

konklawe

Vatican Media

W Kaplicy Paulińskiej Pałacu Apostolskiego złożyły przysięgę osoby, które będą mogły mieć kontakt z kardynałami w czasie konklawe. W stuosobowym gronie znajdują się m.in. spowiednicy, obsługa Domu św. Marty i przedstawiciele służb, dbających o bezpieczeństwo. Wszystkich obowiązuje m.in. bezwzględna dyskrecja, pod karą zaciągnięcia ekskomuniki.

O zaprzysiężeniu poinformował dyrektor watykańskiego Biura Prasowego, podczas spotkania z dziennikarzami, podsumowującego popołudniową, 11. kongregację generalną – przedostatnią, przed rozpoczynającym się w środę konklawe.
CZYTAJ DALEJ

Kaplica Sykstyńska gotowa na konklawe

2025-05-06 18:37

[ TEMATY ]

konklawe

Vatican Media

Kaplica Sykstyńska gotowa na konklawe

Kaplica Sykstyńska gotowa na konklawe

Kaplica Sykstyńska stanowi niezrównaną atrakcję. Jest to nie tylko dzieło sztuki, ale także świadectwo relacji między człowiekiem a nieskończonością. Jej sklepienie i Sąd Ostateczny stanowią magiczny moment dla tych, którzy znajdują się w tej wspaniałej świętej przestrzeni. Jest to symboliczne miejsce naszej chrześcijańskiej wiary, wizualna katecheza, która od 1492 roku jest również miejscem wyboru papieża. Jest już gotowa na wybór 267 Namiestnika Chrystusa na ziemi.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję