Reklama

Porady

Z natury

Pomoże ci tatarak

Dobroczynne właściwości kłącza tataraku?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Istnieją potwierdzone przypadki wyleczenia kłączem tataraku guza wątroby, raka płuc, raka jelit. Przy nowotworach płuc znana austriacka zielarka – Maria Treben polecała pić herbatkę z tataraku i krwawnika. Tatarak pomaga także przy wzdęciach żołądka, wrzodach, kolce jelitowej. Leczy uszkodzenia nerek, wzmacnia słaby wzrok. Sprawdza się przy powiększeniu węzłów chłonnych, zimnych rękach i nogach, odflegmia płuca. Medycyna ludowa zaleca tatarak na wzmocnienie, wyciszenie, pobudzenie apetytu. Tatarak wykazuje działanie uspokajające. Ksiądz Kneipp stosował go przy cierpieniach nerwowych. W Indiach tatarakiem leczy się silne postacie nerwic. W medycynie chińskiej natomiast był polecany jako środek przeciw robakom.

Sposoby przyjmowania kłącza tataraku

W schorzeniach przewodu pokarmowego, a także jako środek uspokajający zalecane jest przyjmowanie od 2 do 5 razy dziennie jednej łyżeczki suszonego zmielonego kłącza tataraku. Profilaktycznie może być stosowana tylko jedna łyżeczka dziennie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Marta Leśnicka w książce Zielska, zioła i ziółka podaje przepis na wykorzystanie kłączy tataraku przy chorobie żołądka: „Szczyptę sproszkowanego korzenia popić szklanką gorącej wody. Jeśli chory źle znosi proszek, można mu podawać herbatkę tatarakową – 1 łyżkę suszonego korzenia zalać szklanką letniej wody i odstawić pod przykryciem na całą noc. Rano zagotować i wypić 1/2 szklanki ciepłej herbatki; drugą porcję wypić przed 18 (także ciepłą). Uwaga: tataraku nie należy stosować przy rozwolnieniach!”.

Jest on najbardziej znany. Pół łyżki rozdrobnionych kłączy tataraku zalewamy szklanką wrzątku i parzymy przez 10-15 min. Po odcedzeniu pijemy 2-3 razy dziennie po szklance przed posiłkiem. Taką herbatkę zaleca się dla poprawy trawienia, w chorobach nerek, jelit, wątroby. Mogą ją pić osoby starsze, a także osoby przemęczone i dochodzące do zdrowia w celu wzmocnienia organizmu.

Podobne działanie ma odwar. Aby go przygotować, od 1,5 do 2 łyżek rozdrobnionych kłączy tataraku zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy przez ok. 5 min na wolnym ogniu. Przykrywamy na kilkanaście minut, przecedzamy i pijemy 2-3 razy dziennie po szklance przed posiłkiem.

Odwarem możemy też płukać jamę ustną i gardło w stanach zapalnych, a także spłukiwać włosy w celu wzmocnienia cebulek włosowych.

W medycynie ludowej odwarem z tataraku obmywano wrzody, płukano oczy i jamę ustną w przypadku bólów zęba.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kartka z kalendarza

9.02 – Dzień Pizzy To gratka dla miłośników tego włoskiego specjału. Pierwsze doniesienia o pizzy pochodzą z X wieku, a placki podawane były z serem i bazylią. Z biegiem lat zmieniały się składniki. Co warto wiedzieć o pizzy? Pomidory stały się jej obowiązkowym elementem pizzy dopiero w XVII wieku, kiedy dotarły do nas z Ameryki. Tradycyjna włoska pizza ma jedynie 3 dodatki, większą ich ilość zawdzięczamy Amerykanom. Oni też zjadają 350 kawałków co sekundę. Najwięcej pizzy zamawia się w soboty wieczorem. Rekordzistami w jej jedzeniu są... Norwegowie. Pracą w pizzerii lub jej rozwożeniem swoje życie zawodowe rozpoczęli m.in. Stephen Baldwin czy Jean-Claude Van Damme. 10.02 – Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych To dobra okazja, żeby dowiedzieć się więcej nt. wartości odżywczych nasion roślin strączkowych. Jakie są zalety jedzenia bobu, fasoli, grochu, ciecierzycy, soczewicy czy soi? Są to nasiona niskotłuszczowe, nie zawierają cholesterolu i glutenu oraz mają niski indeks glikemiczny. Ich zaletą jest również to, że są bogate w wartości odżywcze, takie jak białko, żelazo, cynk, błonnik pokarmowy, minerały i witamina B. Mogą być przechowywane przez dłuższy czas bez utraty wartości. Według ONZ, suche nasiona roślin strączkowych mają istotny wpływ na redukcję głodu i niedożywienia.
CZYTAJ DALEJ

Komunikat: Bp Arkadiusz Okroj nowym biskupem toruńskim

2025-04-05 12:00

[ TEMATY ]

diecezja toruńska

Episkopat News

bp Arkadiusz Okroj

bp Arkadiusz Okroj
Ojciec Święty Franciszek mianował biskupem toruńskim dotychczasowego biskupa pomocniczego diecezji pelplińskiej Arkadiusza OKROJA.
CZYTAJ DALEJ

Z zafascynowania Kępińskim

2025-04-06 15:35

Biuro Prasowe AK

    W Sali Okna Papieskiego odbyło się w sobotę 5 kwietnia sympozjum naukowe „Kard. Wojtyła i prof. Kępiński – o cierpieniu. W 50. rocznicę sesji naukowej w Pałacu Biskupim w Krakowie”.

Zorganizowała je Fundacja „Collegium Voytylianum”. Podczas wydarzenia, które było częścią diecezjalnych obchodów 20. rocznicy przejścia św. Jana Pawła II Wielkiego do Domu Ojca, referat wygłosił metropolita krakowski, abp prof. Marek Jędraszewski.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję