Święta nietypowe
2.07 – Dzień Dziennikarza Sportowego
Emocje na boiskach i halach sportowych to dla niego codzienność. Musi być pasjonatem sportu, mieć łatwość wypowiedzi, kompetencje komunikacyjne i refleks. Najbliższe tygodnie to dla wszystkich sportowych dziennikarzy prawdziwa gratka i wyzwanie.
3.07 – Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili
To bardzo ostre warzywo obniża poziom cholesterolu we krwi, łagodzi ból, przyspiesza spalanie tłuszczów i pomaga w migrenach. Ze względu jednak na swój ostry smak może prowadzić do uszkodzenia przełyku czy wywołać bóle brzucha.
3.07 - Dzień bez Toreb Foliowych
Są praktyczne, jednak wady przeważają za ograniczeniem ich stosowania. Folia stosowana do ich produkcji może się rozkładać nawet przez 400 lat, ich pozostałości są zagrożeniem dla ryb i zwierząt, a wytwarzanie toreb foliowych wiąże się ze zwiększoną ilością wydzielania gazów cieplarnianych. Warto więc skorzystać z przyjaznych dla naszego zdrowia i środowiska zamienników.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
1 lipca. Dzień Owoców
Są źródłem cennych dla naszego zdrowia składników. Lato to pora, kiedy zaczyna być ich najwięcej.
To, że obok warzyw są konieczne w naszej diecie każdego dnia w dużych ilościach, jest oczywiste. Warto jednak sobie uzmysłowić, jakie niesie ze sobą korzyści spożywanie owoców, których różnorodności mogą pozazdrościć inne pory roku.
Korzyści wypływające z jedzenia owoców:
Reklama
• przeciwdziałają występowaniu chorób układu sercowo-naczyniowego i nowotworów;
• są źródłem witaminy C (zwłaszcza czarna porzeczka, aronia, acerola, owoce dzikiej róży);
• są źródłem błonnika, który jest istotny w perystaltyce jelit (cytrusy);
• są źródłem potasu, który pomaga kontrolować ciśnienie krwi i jest niezbędny do właściwego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego (banan, arbuz);
• dostarczają organizmowi wodę (arbuz, melon, cytrusy);
• wspierają pracę układu odpornościowego.
Ile owoców dziennie należy spożywać? Światowa Organizacja Zdrowia zaleca jedzenie 400 g owoców w pięciu dawkach. Razem z warzywami powinny stanowić połowę wszystkich posiłków w ciągu dnia. Najbardziej kaloryczne są banany, winogrona, figi czy daktyle. Należy więc jeść je w ograniczonych ilościach. Dietetycy zalecają, by owoce jeść raczej w pierwszej połowie dnia – wtedy mobilizują organizm do wysiłku, nie jeść zaś ich wieczorem, kiedy nasz metabolizm jest spowolniony, a cukry proste są magazynowane w tkance tłuszczowej. Korzystny jest wybór kolorystyczny – wtedy zapewnimy organizmowi różnorodność składników odżywczych. Warto postawić na produkty sezonowe i naturalne soki czy przetwory owocowe.
Ciekawostka
Nie taki straszny szerszeń
Reklama
Przez swoją wielkość szerszenie wzbudzają niepokój, choć są spokojniejsze od os. Warto wiedzieć, że są też pożytecznymi stworzeniami. Dzięki nim skutecznie usuwane są owady przenoszące rozmaite choroby, jak np. muchówki czy komary. Jeśli chcemy je odstraszyć, to warto w ogródku lub na balkonie posadzić bratki, lawendę lub pelargonie, których zapachu nie znoszą. Szerszenie i osy odstraszy również zapach czosnku, tymianku, mięty, cytryny, piołunu, wrotycza pospolitego czy olejku eterycznego z eukaliptusa.
Sztuczne serce
Pierwszego w Polsce wszczepienia pacjentowi całkowicie sztucznego serca francuskiej firmy Carmat dokonano 4 kwietnia 2024 r. w Klinice Chirurgii Serca, Klatki Piersiowej i Transplantologii Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Na świecie było to 58. użycie serca Aeson, uważanego za najnowocześniejszą sztuczną pompę dostępną dla pacjentów. Biorcą był 37-letni mężczyzna, który trafił do szpitala z ciężką obukomorową niewydolnością serca. Ze względu na nadciśnienie płucne i choroby współistniejące nie zakwalifikował się do przeszczepu ludzkiego organu. Teraz ma szansę na normalne życie.
Czy wiesz, że...
...rozpuszczalna kawa liofilizowana jest suszona przez zamrażanie?
Reklama
Powstaje ona w wyniku procesów fizycznych związanych z usunięciem wody z produktu bez udziału dodatkowych składników chemicznych. Inaczej mówiąc, jest to suszenie na drodze wymrażania. Proces liofilizacji zaczyna się od sporządzenia naparu kawy w dużych przemysłowych kadziach. Następnie napar jest zamrażany i w ten sposób zostaje oddzielona znaczna ilość wody. W kolejnym etapie w procesie sublimacji z kawy zostaje usunięty lód przez zamianę w parę wodną bez wystąpienia fazy ciekłej w specjalnej komorze z wykorzystaniem niskiego ciśnienia. Odparowana substancja ulega znacznemu zagęszczeniu. Ostatnim etapem procesu jest desorpcja, czyli ponowne suszenie usuwające resztki wilgoci z mrożonej kawy. Kawa liofilizowana charakteryzuje się wysoką jakością w porównaniu z innymi typami kaw rozpuszczalnych, nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i zapachu. Produkt jest w pełni bezpieczny pod względem mikrobiologicznym. Proces mrożenia i odparowywania usuwa wszystkie zanieczyszczenia w postaci drobnoustrojów i chorobotwórczych mikroorganizmów.
Myśl na tydzień
„Nie można być przyjacielem dla kogokolwiek, nie będąc przyjacielem dla siebie”.
Eleonora Roosevelt
Pamiętaj o życzeniach!
30.06 – Emilia, Lucyna, Władysława
1.07 – Halina, Marian, Szymon
2.07 – Jagoda, Urban, Maria
3.07 – Anatol, Jacek, Tomasz
4.07 – Malwina, Teodor, Elżbieta
5.07 – Karolina, Antoni, Bartłomiej
6.07 – Dominika, Łucja, Teresa
Wydarzyło się
• 30.06.1410 – pod Czerwińskiem wojska polskie Władysława Jagiełły przez most pontonowy przeszły za Wisłę, gdzie połączyły się z wojskami litewskimi i ruszyły na państwo zakonne.
• 1.07.1578 – kanclerz wielki koronny Jan Zamoyski i włoski architekt Bernardo Morando podpisali we Lwowie umowę dotyczącą budowy Zamościa.
• 2.07.1965 – włoski ksiądz i tercjarz franciszkański Dolindo Ruotolo sporządził proroczą notatkę o polskim papieżu Janie, który doprowadzi do upadku komunizmu.
• 3.07.1938 – brytyjska Gresley „Mallard” A4 pobiła aktualny do dzisiaj światowy rekord prędkości lokomotywy z napędem parowym (203 km/h).
• 4.07.1997 – na Marsie wylądowała amerykańska sonda Mars Pathfinder.
• 5.07.1900 – rozpoczęło działalność obserwatorium meteorologiczne na Śnieżce.
• 6.07.1280 – księżna Kinga ufundowała klasztor klarysek w Starym Sączu.