Można go poznać dzięki charakterystycznym długim liściom lancetowatym. Mają od 20 do 30 cm długości. To liście stanowią bogactwo cennych właściwości. Rośnie dziko w lasach na terenie całej Europy, ale nie można go zrywać w lesie (jest objęty ochroną częściową, wyjątek stanowi uzyskanie stosownego zezwolenia). Na szczęście czosnek niedźwiedzi można samodzielnie uprawiać.
Jego właściwości są znane od setek lat. Liście czosnku niedźwiedziego są bogate w związki siarki, które są bardzo silnym antyoksydantem, oraz kwasy fenolowe. Zawiera mnóstwo mikro- oraz makroelementów, m.in. magnez, żelazo, potas, fosfor, witaminy A, C oraz witaminy z grupy B.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Czosnek niedźwiedzi wspiera leczenie łagodnych zaburzeń żołądkowo-jelitowych, wspomaga wydzielanie żółci i pozytywnie wpływa na nasze jelita. Ponadto ten gatunek czosnku pomaga pozbyć się pasożytów układu pokarmowego.
Czosnek niedźwiedzi bardziej niż pospolity reguluje parametry lipidowe w krwi. Zawarte w nim aktywne składniki wspierają metabolizm trójglicerydów i cholesterolu LDL, a jednocześnie wspomagają podwyższanie poziomu cholesterolu HDL.
Czosnek niedźwiedzi pomaga zredukować wysokie ciśnienie tętnicze krwi, dlatego może być stosowany jako wsparcie w nadciśnieniu tętniczym.
Reklama
Kwasy fenolowe zawarte w czosnku niedźwiedzim są niezwykle pomocne podczas infekcji. Syropy z czosnkiem niedźwiedzim pozwalają na łatwiejsze odkrztuszanie wydzieliny. Roślina ta wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, podobnie jak czosnek pospolity. Wspiera walkę z drobnoustrojami wywołującymi infekcje bakteryjne oraz grzybicze. Świetnie sprawdza się przy przeziębieniach oraz typowych infekcjach górnych dróg oddechowych. Czosnek niedźwiedzi stanowi naturalny antybiotyk, nie niszczy jednak naturalnej flory jelitowej.
Zawarte w czosnku niedźwiedzim składniki aktywne przyczyniają się do zobojętniania metali ciężkich oraz innych toksyn, co wspomaga pracę wątroby – szczególnie w procesie odtruwania.
Pesto
SKŁADNIKI :
*300 g czosnku niedźwiedziego
*100 g parmezanu
*30 g orzeszków piniowych
*200 ml oliwy z oliwek
*sól oraz pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Orzeszki podpraż. Czosnek niedźwiedzi umyj dokładnie pod bieżącą wodą (używaj samych liści bez ogonków). Pokrój na mniejsze części i przełóż do blendera.
2. Dodaj sól, pieprz, orzeszki i parmezan. Całość dokładnie zblenduj na gładką pastę. Dalej blednując, wlewaj stopniowo oliwę. Uzyskane pesto przełóż do słoiczka.
3. Następnie aż do samego wierzchu zalej oliwą. Dzięki temu pesto będzie mogło znacznie dłużej zachować świeżość (ok. miesiąca). Gotowe Pesto przechowuj w lodówce, można je także zamrozić.
Pstrąg z czosnkiem niedźwiedzim
SKŁADNIKI :
*2 pstrągi
*garść czosnku niedźwiedziego
*3 łyżki orzechów włoskich
*sól
*olej
*1 łyżka masła
Reklama
Wykonanie:
1. W malakserze zmiksuj czosnek niedźwiedzi z orzechami i olejem. Dopraw solą do smaku. Odstaw do lodówki.
2. Pstrągi wypatrosz, umyj i posól. Do brzuszka włóż kawałek masła i wstaw ryby do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 15 min.
3. Po tym czasie pstrągi wyjmij, posmaruj z wierzchu pesto z czosnku i wstaw ponownie do piekarnika, piecz jeszcze pół godziny w temperaturze 170°C.
Makaron z pesto
SKŁADNIKI:
*pesto z czosnku niedźwiedziego (4 łyżki)
*140 g łososia wędzonego w plastrach
*1 mała cebula
*garść pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki
*1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego do dekoracji
*250 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti lub innego
*łyżeczka oliwy z oliwek
*parmezan tarty – do dekoracji
Wykonanie:
1. Makaron pełnoziarnisty ugotuj według przepisu na opakowaniu.
2. W tym czasie pokrój cebulę i podsmaż na łyżeczce oliwy. Kiedy się zeszkli, dodaj łososia i całość smaż jeszcze przez chwilę. Kiedy makaron się ugotuje, dodaj go do cebuli i łososia.
3. Następnie dodaj pesto i pomidorki koktajlowe. Całość wymieszaj i ściągnij z ognia.
4. Nałóż na talerze i udekoruj parmezanem oraz czosnkiem niedźwiedzim suszonym.