SKŁADNIKI:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 dag śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru
30 dag truskawek
WYKONANIE:
Jajka zmiksować z cukrem na sztywno. Partiami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i łyżką delikatnie łączyć z masą jajeczną. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C i piec ok. 20 min. Wyjąć, odkleić od papieru, przełożyć na ściereczkę i zrolować. Odłożyć do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, na końcu dodać cukier puder i jeszcze chwilę miksować, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Z truskawek usunąć szypułki i pokroić owoce na małe kawałki. Biszkopt rozwinąć. Śmietanę rozłożyć na biszkopcie (część można zostawić do dekoracji), ułożyć truskawki, zrolować. Wierzch udekorować bitą śmietaną i truskawkami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu