Składniki:
20 dag mąki pszennej
2 dag drożdży
1-2 łyżek cukru
1 szklanka mleka
1 żółtko
1/8 kostki masła
szczypta soli
smażona skórka pomarańczowa
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Przesiać mąkę, drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru i 1/4 szklanki mleka, a następnie postawić w cieple do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i dodać do mąki. Wlać wyrośnięte drożdże, stopione masło i pozostałe mleko, dodać szczyptę soli i posiekaną skórkę pomarańczową. Ciasto starannie wymieszać i zostawić w cieple do wyrośnięcia. Kłaść łyżką owalne placuszki na rozgrzany olej i obsmażać z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu