Reklama

Porady

Kupuj z głową

Katastrofa klimatyczna zbliża się wielkimi krokami, a promowanie ekologicznego życia powoli staje się trendem wśród ludzi w każdym wieku.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Od ponad roku nie kupiłam ani jednej nowej rzeczy. Czekam aż wielkie marki zaczną produkować w zrównoważony sposób, czyli taki który szanuje nasze środowisko i ludzi. Nie jestem buntowniczką, po prostu mam dość ślepej konsumpcji i kłamstw branży modowej – pisze zwolenniczka minimalizmu, walcząca o ekologiczne środowisko. – Dzięki temu mam więcej pieniędzy i czasu na przyjemności, a duże sieciowe sklepy mijam bez żalu, jakby codziennie była niehandlowa niedziela. W zasadzie to już ich nawet nie zauważam. 

Postaramy się wyjaśnić, dlaczego ludzie rezygnują z kupowania nowej odzieży czy galanterii. Być może również wy zastanowicie się, czy naprawdę potrzebujecie nowych ubrań.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Na ratunek planecie

Marki wpadające w tak zwane „Fast Fashion” produkują swoje ubrania, wyzyskując tanią siłę roboczą, z plastikowych, sztucznych materiałów. Co więcej nowe kolekcje pojawiają się nawet co trzy tygodnie, później trafiają na półki z przecenami a następnie... na śmietnik. Przez niską jakość szybko się niszczą, co sprawia, że ludzie pozbywają się ich w równie szybkim tempie jak je nabywają. Ubranie, które wyrzucamy, nie znika, a rozkłada się tysiące lat niszcząc naszą planetę, dlatego nawet jeśli jesteśmy w posiadaniu takich ubrań, warto wyrzucić je chociaż do kontenera z odzieżą używaną. Co jeśli nie chcemy wspierać takiej działalności?

Alternatywa w second handach

Reklama

Ubrania z materiałów ekologicznych produkowane ręcznie przez etycznie opłacanych pracowników są droższe ze względu na koszty produkcji i nie każdy może sobie na nie pozwolić. Na szczęście odpowiedzi na pytanie, jak pozostać ekologicznym oraz w budżecie nie trzeba szukać daleko: kupowanie ubrań w sklepach z odzieżą używaną. W zależności od rodzaju takiego sklepu ubrania wyceniane są za sztukę bądź za kilogram (ubrań). W dniu nowej dostawy (zazwyczaj co tydzień/dwa) kupujemy odzież za 100% ceny, która progresywnie zmniejsza się do dnia kolejnej dostawy. W ostatnich dniach możemy dostać część garderoby nawet za złotówkę.

Wyłowić perełkę

Jednak korzyść z takich zakupów czerpie nie tylko nasz portfel. Rzeczy, które nabywamy są unikatowe, co sprawia, że taki również staje się nasz styl. Wyprawa na zakupy staje się swego rodzaju polowaniem – znaleźć wśród ogromu ubrań te jedną sukienkę czy koszulę to dla miłośników mody uczucie wręcz euforyczne. Takie ubranie można również przerobić, nadając mu kompletnie nowy wygląd. A co jeśli w ogóle nie chcemy kupować? Świetną alternatywą jest wymiana z przyjaciółmi, to że nie chcemy już czegoś nosić nie oznacza, że nikt inny nie będzie chciał. Jest jeszcze opcja sprzedaży ubrań, których nie chcemy, w Internecie. Nadajemy im w ten sposób drugie życie i jeszcze zarabiamy.

Ruch minimalistów

Przed każdym zakupem jako odpowiedziany konsument powinniśmy zastanawiać się czy warto. Ze względu na destukcyjny wpływ produkcji praktycznie wszystkiego, czego używamy, zaczęliśmy kwestionować czy wszystko jest nam tak bardzo potrzebne. Minimalizm powrócił, ale jako nurt ekologiczny. Ludzie zaczęli dostrzegać, iż kult promocji i kupowania został im zaszczepiony dzięki reklamie i kupując często realizują potrzeby, które zostały im wmówione. Uważne dobieranie tego co i gdzie kupujemy jest generalnie bardzo pozytywnym zjawiskiem. Działamy jako świadomi ludzie i podejmujemy decyzje na podstawie swoich potrzeb, a nie napędzanej przez kapitalizm miłości do zakupów.

2020-12-19 19:45

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Blanszowanie warzyw

To jeden z najszybszych sposobów obróbki cieplnej warzyw, m.in. w celu ich późniejszego zamrażania lub konserwowania.

Blanszowanie warzyw polega na ich szybkim podgrzewaniu we wrzącej wodzie lub na parze w krótkim czasie. Po blanszowaniu warzywa często schładza się w zimnej wodzie z lodem, aby zatrzymać proces gotowania.
CZYTAJ DALEJ

W piątek 2 maja w niektórych diecezjach dyspensa

[ TEMATY ]

post

Bożena Sztajner/Niedziela

Niektórzy polscy biskupi udzielili na terenie podległych im diecezji dyspensy od wstrzemięźliwości od spożywania pokarmów mięsnych w piątek 2 maja. Zdecydował tak m.in. Prymas Polski, kard. Kazimierz Nycz czy metropolici częstochowski i gdański uwzględniając racje duszpasterskie. Żołnierzom, funkcjonariuszom i pracownikom służb mundurowych dyspensy udzielił biskup polowy.

Prymas Polski abp Józef Kowalczyk udzielił wiernym archidiecezji gnieźnieńskiej oraz osobom przebywającym na jej terenie dyspensy od zachowania wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych w piątek, dnia 2 maja br. Podobnie uczynił metropolita warszawski kard. Kazimierz Nycz, który „mając na względzie, że piątek 2 maja przypada między dwoma dniami ustawowo wolnymi od pracy, co – jak stwierdził - sprzyja organizowaniu w tym czasie rodzinnych i towarzyskich spotkań oraz radosnemu przeżywaniu tych dni, po rozważeniu słusznych racji duszpasterskich, udzielił zgodnie z kan. 87 § 1 Kodeksu Prawa Kanonicznego, wszystkim osobom przebywającym w granicach archidiecezji warszawskiej, dyspensy od zachowania nakazanej w piątek wstrzemięźliwości od spożywania pokarmów mięsnych”. Osoby korzystające z dyspensy zobowiązał do modlitwy w intencjach Ojca Świętego. Racjami duszpasterskimi kierował się również metropolita częstochowski abp Wacław Depo, który udzielił dyspensy „wszystkim osobom przebywającym w granicach archidiecezji częstochowskiej” w piątek 2 maja. Zobowiązał te osoby do modlitwy w intencjach Ojca Świętego, jałmużny lub uczynków chrześcijańskiego miłosierdzia. „Biorąc pod uwagę typowo wypoczynkowy i turystyczny charakter drugiego dnia miesiąca maja (długi weekend), udzielam wszystkim wiernym na terenie archidiecezji gdańskiej dyspensy od obowiązku zachowania wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych” – napisał w specjalnym dekrecie również metropolita gdański abp Sławoj Leszek Głódź. Dyspensy udzielił również administrator diecezji siedleckiej bp Piotr Sawczuk, który uwzględnił fakt, że „piątek 2 maja br. przypada między dwoma dniami ustawowo wolnymi od pracy, kiedy to w sposób szczególny dziękujemy Bogu za dar wolnej Ojczyzny, co sprzyja organizowaniu spotkań patriotycznych, rodzinnych i towarzyskich” Potrawy mięsne można będzie spożywać też na terenie diecezji bielsko-żywieckiej, gdzie dyspensy udzielił bp Roman Pindel. Ponadto z dyspensy od pokutnego charakteru piątku 2 maja będą mogli skorzystać wierni ordynariatu polowego. „Święto Flagi Narodowej obchodzone w naszej Ojczyźnie w dniu 2 maja, w przeddzień uroczystości Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski, przeżywane jest w sposób uroczysty, szczególnie w Wojsku Polskim. W związku z tym, że w bieżącym roku dzień ten przypada w piątek, zgodnie z kanonem 87 Kodeksu Prawa Kanonicznego oraz art. II § 1 Konstytucji Apostolskiej Spirituali Militum Curae, niniejszym udzielam dyspensy wszystkim wiernym Ordynariatu Polowego od przestrzegania pokutnego charakteru tego dnia, zwalniając z obowiązku zachowania wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych” – napisał w wydanym dziś dekrecie bp Józef Guzdek. W Kościele katolickim w Polsce, wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów należy zachowywać we wszystkie piątki w roku Dyspensa jest zawsze jednorazowym zwolnieniem z przestrzegania konkretnego przykazania kościelnego, natomiast od przykazań Bożych nikt nie może dyspensować. Dyspensa może być udzielona tylko w pewnych okolicznościach i dla konkretnej osoby lub konkretnej grupy osób. Najczęściej dotyczy ona zwolnienia z obowiązku powstrzymania się od spożywania potraw mięsnych i od zabawy w piątki. Biskup udziela też różnego rodzaju dyspens związanych z zawieraniem małżeństw. W większości wypadków biskupi udzielili swoim diecezjanom dyspens na podstawie kanonu 87 § 1 Kodeksu Prawa Kanonicznego (KPK), który głosi: „Biskup diecezjalny może dyspensować wiernych - ilekroć uzna to za pożyteczne dla ich duchowego dobra - od ustaw dyscyplinarnych, tak powszechnych, jak i partykularnych, wydanych przez najwyższą władzę kościelną dla jego terytorium lub dla jego podwładnych, jednak nie od ustaw procesowych lub karnych ani od których dyspensa jest specjalnie zarezerwowana Stolicy Apostolskiej lub innej władzy”.
CZYTAJ DALEJ

5 najczęstszych błędów przy planowaniu przestrzeni magazynowej

2025-04-30 14:12

[ TEMATY ]

planowanie

przestrzeń magazynowa

błędy

Materiał sponsora

Jak planować przestrzeń magazynową?

Jak planować przestrzeń magazynową?

Planowanie przestrzeni magazynowej zdecydowanie nie jest niczym prostym. Tymczasem, nie powinno się ignorować, a to z uwagi na fakt, że mowa jest o strategicznym zadaniu, którego udana realizacja przekłada się na wzrost wydajność firmy jako całości, w tym m.in. na tempo realizacji zamówień. To jeszcze nie wszystko, ponieważ praktyka pokazuje, że umiejętne planowanie przestrzeni magazynowej pozytywnie wpływa na bezpieczeństwo pracy. Jakie błędy popełniają przedsiębiorcy podczas planowania przestrzeni w magazynie? Poniżej znajdują się podstawowe informacje na ten temat.

Towar towarowi nierówny. Jednym z błędów, jakie na co dzień popełniają przedsiębiorcy na etapie planowania przestrzeni magazynowej, jest ignorowanie tego, jaki jest rodzaj przechowywanych towarów. Tymczasem specyfika tych towarów nie pozostaje bez wpływu np. na tempo ich rotacji w magazynie. Zakładanie, że wszystkie kategorie towarów można potraktować tak samo, jest absolutnie błędne, a podczas podejmowania decyzji trzeba brać pod uwagę takie czynniki jak np.:
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję