Syrop z rzepy na zimno
• średniej wielkości rzepa (ok. 1/2 kg)
• 1/2 kg cukru (lub miód)
• 4 g kwasku cytrynowego lub sok z 1 cytryny
Rzepę dokładnie umyć i obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i przez płócienną chustkę wycisnąć sok. Przelać go do czystego, wcześniej wyparzonego słoika i wstawić do lodówki. Po 4-6 godzinach, kiedy opadnie osad i sok straci goryczkę, ponownie przecedzić go przez płócienną chustkę i przelać do czystej, wyparzonej butelki. W 1/2 l soku rozpuścić cukier lub miód, dodać kwasek albo sok z cytryny, następnie butelkę zamknąć i wstawić do lodówki. Nadmiar syropu z rzepy można zamrozić w formie kostek.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Jak stosować
Pić przy osłabieniu organizmu i na wzmocnienie odporności 2-3 razy dziennie nie więcej niż 30-45 ml (2-3 łyżki).
Sok z czarnego bzu
• 1 kg owoców czarnego bzu
• 1/2 kg cukru
• 1 szklanka wody
Do rondelka wsypać owoce czarnego bzu i cukier, wlać wodę. Wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż owoce puszczą sok, ale jeszcze się nie zagotują. Odcisnąć sok, przelać do słoiczków i zapasteryzować.
Jak stosować
Pić po jednej łyżce 2 razy dziennie przez 3 tygodnie.
Reklama
Napój z czosnku i soku z cytryny
• 12 dużych świeżych ząbków polskiego czosnku
• duża cytryna (lub 2 mniejsze)
• 0,5 l ostudzonej przegotowanej wody z kranu
Czosnek powinien być zdrowy, bez szczypioru, plam, suchych i psujących się części. Z ząbków należy zdjąć łuskę i odkroić piętkę.
Czosnek zmiażdżyć w prasce. Cytryny umyć i wycisnąć z nich sok przez sitko (wyrzucić pestki). Czystą butelkę wyparzyć, umieścić w niej składniki. Szczelnie zamkniętą odstawić w ciemne miejsce.
Jak stosować
Można pić po 2-3 dobach kilka razy dziennie po kilka łyżek. Aby zneutralizować zapach czosnku, można żuć liście pietruszki lub selera.