Na wzrok bardzo dobry wpływ mają jagody leśne. Proponujemy przygotowanie słoiczków z jagodami oraz miodem.
Czyste i osuszone jagody należy rozgnieść drewnianym tłuczkiem, następnie dodać płynny miód akacjowy w stosunku 1:1. Odstawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej (ale nie w słońcu, aby nie zniszczyć właściwości leczniczych miodu). Miód i sok wymieszają się ze sobą. Surowe czarne jagody z miodem trzeba przełożyć do słoików i lekko przygnieść łyżką, aby przykryły się sokiem; wytrzeć brzegi. Słoiczki przykryć woskowanym papierem lub pergaminem i ciasno zawiązać sznurkiem. Jagody z miodem, bez gotowania, należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Przy cukrzycy należy przyjmować nie więcej niż 2-3 łyżeczki dziennie, najlepiej po zmieszaniu z wodą.
Dobra rada: dla dzieci jagody przygotowuje się z delikatnym miodem wielokwiatowym lub rzepakowym, z kolei dla seniorów – z ostrzejszym w smaku miodem gryczanym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu