Reklama

Konserwanty na talerzu

Do artykułów spożywczych, w których jest najwięcej chemii, należą też te najbardziej lubiane przez dzieci, np. chipsy.
Do czego jeszcze producenci dodają sztuczne dodatki?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pierwszą grupę stanowią BARWNIKI: E102, E104, E110, E122-E124, E127, E131, E132, E142, które znajdziemy w: napojach bezalkoholowych, zupach w proszku, galaretkach, dżemach, gumach do żucia, płatkach zbożowych oraz wyrobach piekarniczych i cukierniczych. Mają one działanie alergizujące, powodują nadpobudliwość i dekoncentrację, są rakotwórcze i niebezpieczne dla alergików.

Środkami konserwującymi są: KWAS BENZOESOWY E210 oraz BENZOESANY E211-213. Występują one w: konserwach rybnych, koncentratach pomidorowych, galaretkach, sokach warzywno-owocowych i margarynach. Wykazują działanie rakotwórcze oraz mogą wywoływać reakcje alergiczne. E210 jest niebezpieczny dla osób uczulonych na aspirynę.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W suszonych owocach, wiórkach kokosowych, przyprawach i przetworach ziemniaczanych znajdziemy DWUTLENEK SIARKI E220 oraz SIARCZANY E221-E224, E226-E228. Wykazują one działanie niekorzystne dla układu krwiotwórczego (powodują stratę witaminy B12), wyzwalają reakcje alergiczne, nudności i bóle głowy.

Reklama

W wędlinach, mięsach i rybach, najczęściej zapakowanych w plastik, stosuje się AZOTYNY: POTASU E249 i SODU E250. Mają działanie rakotwórcze i są niebezpieczne dla kobiet w ciąży, a E250 dodatkowo utrudnia transport tlenu przez krew.

Otyłość oraz nadciśnienie tętnicze mają źródło m.in. w spożywaniu żywności zawierającej GLUTAMINIAN SODU E621. Znajduje się on w: koncentratach spożywczych, sosach i daniach w proszku, przyprawach, zupach w proszku, konserwach i wędlinach.

2020-03-10 10:34

Ocena: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nowe zadania i inicjatywy

Niedziela legnicka 29/2015, str. 8

[ TEMATY ]

rada

Barbara Ludorowska

W Centrum Spotkań im. Jana Pawła II w Legnicy 22 czerwca odbyło się drugie posiedzenie Diecezjalnej Rady Katechetycznej. Uczestniczyli w nim również dekanalni animatorzy katechezy. Zebraniu przewodniczył ks. dr Jarosław Kowalczyk, dyrektor Wydziału Katechetycznego. Obecny był także o. Józef Szańca, zastępca dyrektora.

CZYTAJ DALEJ

Zmarł ks. Paweł Pilśniak, kapłan wyświęcony rok temu

2024-06-28 22:13

[ TEMATY ]

zmarły

Diecezja Gliwicka

Ks. Paweł Pilśniak

Ks. Paweł Pilśniak

Z przykrością zawiadamiamy, że w dniu 27 czerwca br. zginął śmiercią tragiczną kapłan Diecezji Gliwickiej, ks. Paweł Pilśniak.

Do wypadku doszło podczas górskiej wyprawy. Okoliczności tragicznego zdarzenia są aktualnie badane przez kompetentne służby. O terminie pogrzebu będziemy informowali w późniejszym czasie.

CZYTAJ DALEJ

Zaproszenie

2024-06-30 22:48

archiwum organizatorów

    W sobotę 6 lipca odbędzie się spotkanie poświęcone ks. Francesco Ricciemu, wielkiemu przyjacielowi Kościoła w Polsce i Krakowie.

Jak informuje Paweł Doś z Ruchu Komunia i Wyzwolenie, spotkanie zatytułowane „Ksiądz Francesco Ricci – człowiek spotkania” rozpocznie się o godz. 19.15 – bezpośrednio po wieczornej Mszy św.– w sali teatralnej parafii św. Jadwigi Królowej (przy ul. Łokietka 60) w Krakowie.

CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję