W listopadzie wraca w Polsce tradycja podawania na stoły gęsiny podczas rodzinnych spotkań czy biesiad patriotycznych. Do rozpropagowania tego zwyczaju przyczyniła się akcja ruchu Slow Food „Gęsina na św. Marcina”. Przepis pochodzi od propagatorów tego ruchu.
Składniki:
• 1 duża gęś owsiana
• 1 kg jabłek winnych
• 300 g suszonych śliwek
• przyprawy: sól morska, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
• kilka ząbków czosnku
• 200 ml wytrawnego czerwonego wina
• kieliszek koniaku
Wykonanie: Sprawioną gęś marynujemy przez 24 godziny w chłodnym miejscu. W tym celu nacieramy gęś solą morską, dobrze wcierając ją na zewnątrz i od środka.
Następnie nacieramy mięso pozostałymi przyprawami, na końcu – potłuczonym liściem laurowym i zielem angielskim, i polewamy winem oraz kieliszkiem dobrego koniaku.
Z jabłek i śliwek przygotowujemy farsz. Nadziewamy nim gęś i dobrze wiążemy wykałaczkami i nicią. Wkładamy gęś do piekarnika i pieczemy ok. 3 godzin w temperaturze 150-170 oC.
Karnawał to czas balów i spotkań towarzyskich. Najlepiej na taką okazję zaserwować sycące danie jednogarnkowe. Polecamy przepis p. Marii Błaszczyk z Szarlejki k. Częstochowy.
Kaplica Sykstyńska została w ubiegłym tygodniu zamknięta dla zwiedzających. To tutaj odbędzie się wybór nowego papieża na konklawe, które rozpocznie się 7 maja. Pracownicy ekip technicznych przygotowują to miejsce na potrzeby kardynałów, którzy wybiorą nowego Biskupa Rzymu.
W Kaplicy Sykstyńskiej ustawiane są stoły, podesty, przygotowywane miejsce, gdzie stanie urna, do której kardynałowie wrzucać będą głosy. Posadzkę przykryto drewnianą podłogą.
Dziewiąta Kongregacja Generalna Kardynałów rozpoczęła się dziś rano o godz. 9.00 wspólną modlitwą. Obecnych było 177 kardynałów, w tym 127 elektorów - czytamy w komunikacie Biura Prasowego Stolicy Apostolskiej.
Na początku losowo wyłoniono kardynałów Komisji, która pomaga kamerlingowi w zgromadzeniach specjalnych w załatwianiu spraw bieżących: są to kardynał Robert Francis Prevost, OSA, i kardynał Marcello Semeraro, natomiast kardynał Reinhard Marx pozostaje koordynatorem Rady ds. Gospodarki.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.