Ciekawy, choć nietypowy sposób wykorzystania tortellini.
SKŁADNIKI:
• 400 g mrożonego szpinaku
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 1 łyżeczka masła
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżeczki soku z cytryny
• 1 łyżeczka suszonej bazylii
• 250 g tortellini z serem
• 4 paski bekonu
• ok. 1 szklanki mleka
• 1 łyżka mąki pszennej
• 3/4 łyżeczki soli
• 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
• 1 szklanki startego sera mozzarella
• 1 szklanki tartego parmezanu
WYKONANIE:
Bekon pokroić na paski i przesmażyć. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim drobno posiekany czosnek. Gdy zacznie się rumienić, dodać do niego zamrożony szpinak i smażyć na wolnym ogniu do odparowania nadmiaru wody, przyprawić sokiem z cytryny i bazylią. Tortellini ugotować w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Wyłożyć szpinak, tortellini i bekon, wymieszać. Do mleka dodać mąkę, pieprz, sól oraz sery, wszystko wymieszać i wylać na szpinak z tortellini. Zapiekać ok. 1 godziny w temp. 175C.