Składniki:
• 80 dag schabu wieprzowego w kawałku
• 6 ząbków czosnku
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• pieprz świeżo mielony
• zioła prowansalskie
• oregano
• olej do smażenia
• bukiet jarzyn (mogą być mrożone)
Mięso oczyścić z tłuszczu i białych błonek. Naszpikować czosnkiem, obficie posypać pieprzem, ziołami prowansalskimi i oregano, tak żeby całe mięso zostało obtoczone. Zostawić na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. NIE SOLIĆ. Po tym czasie wyjąć czosnek. Mięso wrzucić na gorący tłuszcz i smażąc obracać tak, aby zewnętrzna warstwa się ścięła. Włożyć do naczynia żaroodpornego wraz z tłuszczem ze smażenia i wstawić do piekarnika. Piec w temp. 180oC przez 90 min, w tym czasie mięso obracać. Po upieczeniu schab pokroić w grubsze plastry i ponownie włożyć do powstałego sosu, lekko posolić. Dodać bukiet jarzyn i zapiekać jeszcze przez 15 min.