Składniki:
• 2 szklanki mąki pszennej
• 2,5 dag drożdży
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• ½ szklanki letniej wody
• 1 jajko
• ½ łyżeczki soli
• ½ łyżeczki cukru
• 3 łyżki oleju
• sos pomidorowy, ząbek czosnku, zioła według smaku
• ½ puszki ananasów
• 10-15 dag szynki
• 15 dag żółtego sera
Wykonanie:
Drożdże rozprowadzić ciepłą wodą. Dodać je do mąki, wbić jajko, dodać sól, cukier i olej i wyrobić ciasto. Rozwałkować na dużej blasze. Do sosu pomidorowego dodać zioła i rozgnieciony ząbek czosnku, następnie wymieszać i rozsmarować na cieście. Na to ułożyć odsączone z syropu cząstki ananasa i plastry szynki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec 15 min. Wyjąć, posypać startym żółtym serem i ponownie zapiekać jeszcze przez 10 min.
Wykonanie: Graziako