Ciasto:
• 50 dag mąki
• 25 dag masła
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 25 dag cukru
• 4 żółtka
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka kakao
Masa orzechowa:
• 4 białka
• 25 dag cukru pudru
• 10 dag orzechów włoskich
Wykonanie:
Masło posiekać, połączyć z mąką, cukrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia, zagnieść. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Wyrabiać, aż kakao połączy się z ciastem. Przygotować masę orzechową: ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier puder, a następnie zmielone orzechy. Wymieszać. Brytfankę wysmarować tłuszczem. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć jedną część jasnego ciasta równomiernie na całej powierzchni. Wyłożyć połowę masy orzechowej. Na nią zetrzeć ciemną część ciasta i wylać drugą część masy, rozsmarować. Na wierzch zetrzeć trzecią – jasną część ciasta. Piec 40 min w temp. 180°C.
Wykonanie: Graziako