Składniki:
• 25 dag mąki
• 2 dag drożdży
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• ½ kostki masła
• 5 dag cukru
• 4 łyżki mleka
• 2 jajka
• cukier puder do posypania
• olej do smażenia
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, mlekiem i 2 łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodać jajka, pozostały cukier, wyrośnięte drożdże, roztopione masło i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto zacznie zwiększać swoją objętość, formować wałeczki i zawijać je w ósemki. W wysokim rondlu rozgrzać olej, wrzucać ósemki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu układać na bibule, aby odsączyć tłuszcz. Ciepłe posypać cukrem pudrem.
Wykonanie: Graziako