W niedzielę 14 sierpnia uczestnicy uroczystości zebrali się w kościele pw. Trójcy Przenajświętszej w Ciechanowcu, by dziękować Bogu za chleb powszedni, za trud pracy rolników i piekarzy. Wiernych powitał proboszcz parafii ks. Tadeusz Kryński słowami: – W dniu wdzięczności Bogu i ludziom za wszystkie dary, które dziś skupia w sobie bochen chleba, wszystkich serdecznie witam, pozdrawiam i dziękuję za tworzenie tej wspaniałej wspólnoty. Chleb łamany i dzielony we wspólnocie bardzo smakuje, podtrzymuje życie i zawsze będzie potrzebny.
W Eucharystii uczestniczyli przedstawiciele parlamentu, samorządowcy i przedstawiciele instytucji różnych szczebli, chór, kapele, zespoły artystyczne, rolnicy, młynarze, piekarze, przedsiębiorcy, goście i parafianie.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Reklama
W homilii bp Pikus mówił, że jest to święto niezwykłe. – Źródłem życia jest Bóg, a człowiek przekazuje życie następnemu pokoleniu, ale do życia potrzebny jest pokarm. Zanim Bóg dał życie światu i człowiekowi, przygotował pokarm. Kiedy stworzył świat, na końcu stworzył człowieka – mówi Pismo Święte – i powiedział: „Panuj, rządź mądrze, abyś mógł żyć godnie”. Mówimy, że chleb jest owocem ziemi i pracy rąk ludzkich, ale pamiętajmy że jest on darem Bożym. Nawiązując zaś do słów Ewangelii (Mt 14, 13-21), zwracał uwagę, że Chrystus angażuje Apostołów, mówiąc: „Wy dajcie im jeść”, i podobnie zwraca się do nas, byśmy współdziałali i wykonywali zadania, które od Boga pochodzą. Jak Bóg jest miłosierny, tak my mamy być miłosierni i dzielić się z innymi. – Zanim Chrystus przekazał nam pokarm na życie wieczne na krzyżu, przygotował wcześniej stół – pokarm na życie wieczne, a przygotowanie tego stołu zlecił uczniom. Uczniowie nakryli stół, a Chrystus dokonał cudu. Współistnienie pomiędzy ludźmi i Bogiem wymaga naszego zaangażowania – mówił Ksiądz Biskup, podkreślając, że nie możemy tylko czekać na współdziałanie Boga, ale potrzebny jest nasz udział, nasze zaangażowanie.
Dyrektor Muzeum Rolnictwa Dorota Łapiak dziękowała Pasterzowi diecezji za Mszę św., duchowy patronat i obecność w tym ważnym dla wspólnoty dniu. – Szacunek dla chleba jest częścią naszego dziedzictwa kulturowego, opartego na symbolice, zwyczajach i obrzędach – zaznaczyła.
Parafianie i goście rozpoczęli wspólne świętowanie, modląc się u stóp Matki Bożej Ciechanowieckiej, która jest nazywana Matką Słuchającą.
Z kościoła uczestnicy przejechali do Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka zaprzęgami konnymi. Cykl wydarzeń przygotowanych w muzeum rozpoczęło dzielenie się chlebem wypieczonym przez piekarzy z Ciechanowca. Prezentowano tradycyjny wypiek chleba w plenerowym piecu chlebowym i dawne zwyczaje żniwne, ceremonię dożynkową, święcenie zwierząt i konkurs równianek. A to wszystko, by zachować i przekazać kolejnym pokoleniom tradycje związane z pracą rolnika, wzmocnić poczucie tożsamości regionalnej i chronić dziedzictwo kultury ludowej.
16. Podlasie Święto Chleba patronatem narodowym objął Prezydent RP Andrzej Duda.