Reklama

Ciasta i desery

Malinowy obłoczek

Przepyszne, choć trochę pracochłonne ciasto na letnie popołudnia do kawy. Najlepiej smakuje ze świeżymi malinami, choć można też użyć mrożonych.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 4 paczki herbatników typu petitki

Warstwa śmietankowa:
• 500 ml śmietany 36-procentowej(kremówki)
• 25 dag serka mascarpone
• 3 łyżki cukru pudru
• cukier wanilinowy

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Warstwa malinowa:
• 50 dag malin
• 3 galaretki malinowe
• 3,5 szklanki wody

Warstwa bezowa:
• 3 białka
• 15 dag cukru trzcinowego
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
• 5 dag płatków migdałowych

Wykonanie:

Śmietanę i serek mascarpone dobrze schłodzić. Śmietanę przełożyć do miski, dodać cukier puder z cukrem wanilinowym i ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i całość zmiksować.

Galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki wrzącej wody. Przestudzić i wymieszać z malinami, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

Białka przełożyć do miski, ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru i dalej ubijać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

Formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na to rozsmarować bezę, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 140°C ok. godziny. Formę o takich samych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć herbatniki jeden obok drugiego. Połowę masy śmietankowej wyłożyć na herbatniki, rozsmarować. Na warstwę kremową wylać tężejącą galaretkę z malinami. Schłodzić w lodówce.

Gdy galaretka całkowicie stężeje, rozsmarować drugą warstwę kremu. Na wierzch wyłożyć przestudzoną bezę. Ciasto schłodzić w lodówce.

Wykonanie: Graziako

2016-08-10 08:25

Oceń: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Potrawy z kalafiora i kalarepy

Pochodne kapusty, takie jak kalafior czy kalarepa, można jeść na surowo, gotować, dusić, smażyć czy piec. Oto nasze propozycje.

SKŁADNIKI : *4 kalarepy *250 g mieszanego mięsa mielonego *1 cebula *1 ząbek czosnku *1 szklanka bulionu *4 łyżki gęstego soku pomidorowego *2 łyżki startego żółtego sera *1 łyżka oleju *sól, pieprz
CZYTAJ DALEJ

Kard. Ryś: Tato, jesteś w domu! | Pogrzeb śp. Franciszka Rysia

2025-04-23 13:45

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Julia Saganiak

- Tata umarł w szpitalu, pewnie nie tak to sobie wyobrażał, pewnie chciał umrzeć w domu. Tato, jesteś w domu, domu, który też stawiałeś. W tym kościele jest kawałek twojej pracy, ofiary i trudu - mówił kard. Grzegorz Ryś na pogrzebie swojego Taty.
CZYTAJ DALEJ

Watykan: przez 9 dni sprawowane będą Msze św. za papieża Franciszka

2025-04-23 19:53

[ TEMATY ]

śmierć Franciszka

PAP/EPA/ABIR SULTAN

W okresie dziewięciu dni żałoby po śmierci Ojca Świętego (Novemdiales) sprawowane będą przez różne grupy Msze św. za zmarłego papieża. Należy przypomnieć, że zawarte w komunikacie Biura Papieskich Ceremonii Liturgicznych odniesienie do byłych wysokich dostojników Kurii Rzymskiej przypomina, że wraz ze śmiercią papieża przestali oni pełnić swoje funkcje.

Msza św. koncelebrowana za Papieża Franciszka, w pierwszym dniu Novemdiales, odbędzie się 26 kwietnia 2025 r. o godz. 10.00 na dziedzińcu bazyliki Świętego Piotra.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję