Reklama

Ciasta i desery

Świąteczny Sernik

Na wielkanocnych stołach obok bab i słodkich mazurków królują serniki. We wschodnich rejonach Polski popularna jest pascha – deser w kształcie piramidki, symbolizującej grób Chrystusa, przyrządzony z sera, śmietany oraz żółtek z cukrem i bakaliami. My proponujemy prostszy w wykonaniu tradycyjny sernik z bakaliami.

Niedziela Ogólnopolska 14/2015, str. 66

[ TEMATY ]

ciasta

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 1 kg sera półtłustego
• 5 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1 budyń śmietankowy z cukrem
• 5 łyżek masła
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• bakalie (rodzynki, orzechy, smażona skórka pomarańczowa)

Wykonanie:

Ser przepuścić przez maszynkę dwa razy. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawać stopniowo ser. Ucierać dotąd, aż nie będzie grudek. Następnie do masy wsypać budyń, proszek do pieczenia i sól, wlać roztopione (ale nie gorące) masło, dodać bakalie i wymieszać. Wylać masę do posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą tortownicy. Sernik piec początkowo w temp. 150°C, po pewnym czasie podnieść temp. do 180°C. Czas pieczenia – ok. 1 godz. Ostudzony sernik wyjąć z tortownicy, posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Wykonanie: Graziako

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2015-03-31 12:51

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bananowiec

Niedziela Ogólnopolska 19/2017, str. 58

[ TEMATY ]

ciasto

ciasta

Graziako

Pyszne bananowe ciasto bez pieczenia. Można je zrobić na deser lub przyjęcie. Zasmakuje i starszym, i młodszym.

• paczka biszkoptów
CZYTAJ DALEJ

Nowenna do św. Michała Archanioła

[ TEMATY ]

nowenna

św. Michał Archanioł

Agata Kowalska

Nowennę do św. Michała Archanioła rozpoczyna się 20 września i odmawia przez kolejne 9 dni aż do święta świętych Archaniołów Michała, Gabriela i Rafała (29 września).

Nowennę odmawia się w następujący sposób:
CZYTAJ DALEJ

Krzyż i chleb

2025-09-28 18:53

Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego

Dożynki wojewódzkie, zorganizowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, odbyły się w nowej lokalizacji w Świdniku.

Czas wdzięczności za trud rolników i ich troskę, by nikomu nie zabrakło chleba, rozpoczął się od korowodu, który poprowadził pochodzący ze Świdnika Zespół Tańca Ludowego „Leszczyniacy”. Następnie gospodarze: marszałek Jarosław Stawiarski oraz starosta świdnicki Waldemar Jakson, powitali delegacje wieńcowe oraz gości. – W naszej tradycji dożynki to najpiękniejsze święto polskiej wsi, podczas którego wyrażamy wdzięczność Bogu, ale także kierujemy wzrok na rolników, ludzi ciężkiej pracy, którym zawdzięczamy chleb codzienny leżący na naszych stołach – powiedział J. Stawiarski.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję