Reklama

Z zakonnej kuchni

Desery świata

Baklawa deser bałkański

W wakacje proponujemy Państwu podróż po cukierniach naszych bliższych i dalszych sąsiadów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Podobno baklawę przyrządzano w kuchniach pałacu Topkapi w Istambule, gdzie sułtan częstował nią janczarów.

Baklawa - popularny deser kuchni bałkańskiej, tureckiej, bułgarskiej. Klasyczną baklawę przygotowuje się z ciasta listkowego (nazwa bałkańska), zwanego też ciastem filo (nazwa grecka), my jednak proponujemy wykorzystać popularniejsze ciasto francuskie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Przekłada się je pokrojonymi orzechami włoskimi lub migdałami, z dodatkiem cukru albo miodu.

Tak przygotowany przysmak zapieka się, a następnie kroi w kwadraty lub romby i zwykle polewa lukrem.

Składniki:
• 40 dag ciasta francuskiego
• 30 dag mieszanki orzechów włoskich i migdałów
• 5 dag cukru pudru
• 1 łyżeczka cynamonu
• 10 dag masła
• 1/3 szklanki cukru (brązowego lub białego)
• 3 łyżki miodu
• ¾ szklanki wody
• 1 cytryna (sok i otarta skórka)
• 1 goździk

Wykonanie:
Orzechy i migdały zemleć w maszynce, wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem.
Masło roztopić. Ciasto francuskie rozwałkować na placek o wymiarach 60 x 30 cm i podzielić na trzy pasy 20 x 30 cm. Jeden placek włożyć do brytfanny i posmarować połową roztopionego masła. Rozłożyć na nim połowę zmielonej mieszanki, przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować roztopionym masłem, resztą mieszanki i przykryć trzecim plackiem, docisnąć. Powierzchnię lekko nakroić radełkiem w kwadraty. Posmarować ciasto wodą i piec 30 min w 180o C.
W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotować syrop. Do rondelka wlać wodę, miód, sok z cytryny, następnie dodać cukier, goździk i kawałek skórki z cytryny. Gotować na dużym ogniu przez 10 min, od czasu do czasu przemieszać.
Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika, ostudzić i polać ciepłym syropem.
Odstawić na godzinę.

2014-07-08 13:29

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pielgrzymkowe menu dla malucha - rady ekspertów

[ TEMATY ]

dzieci

jedzenie

pielgrzymka 2017

fotolia.com

Rodzice planujący zabrać na pielgrzymkę dzieci w wieku przedszkolnym powinni zadbać o odpowiednie posiłki jakie maluchy będą spożywać po drodze - przypominają eksperci ds. żywienia. Ważne, by były one pełnowartościowe, zróżnicowane i dodawały energii - podkreślają edukatorzy żywieniowi programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”. Publikujemy garść praktycznych porad dotyczących pielgrzymkowego menu dla malucha

Dawka energii
CZYTAJ DALEJ

Poznań: ks. prof. Polak nowym dziekanem Wydziału Teologicznego UAM

2024-09-10 17:40

[ TEMATY ]

teologia

dziekani

wikipedia.org

Ks. prof. Mieczysław Polak został wybrany na nowego dziekana Wydziału Teologicznego Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Zastąpił na tym stanowisku ks. prof. Pawła Wygralaka.

Nowy dziekan jest specjalistą w dziedzinie teologii praktycznej, studia doktoranckie z zakresu teologii pastoralnej i pedagogiki religijnej odbył na Wydziale Teologii Katolickiej Uniwersytetu Wiedeńskiego. W 2013 r. uzyskał stopień doktora habilitowanego, od 2016 r. był prodziekanem Wydziału Teologicznego UAM. Prywatnie jest bratem prymasa Polski abp. Wojciecha Polaka.
CZYTAJ DALEJ

Misyjne drogi

2024-09-13 13:50

archiwum prywatne

ks. Jarosław Wiśniewski na tle muralu

ks. Jarosław Wiśniewski na tle muralu

Podczas 44. Pieszej Pielgrzymki Wrocławskiej obecny był ks. Jarosław Wiśniewski z Archidiecezji Białostockiej. Opowiedział o swojej posłudze jako misjonarza w Rosji, Ukrainie oraz Papui Nowej Gwinei.

ks. Łukasz Romańczuk: Jak to się stało, że ksiądz, jako kapłan diecezjalny zdecydował się zostać misjonarzem i wyjechać najpierw na Wschód, a później do Papui Nowej Gwinei?
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję