Reklama

Z zakonnej kuchni

Pierogi ze szpinakiem i z masłem szałwiowym

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto:

• 1,5 kg mąki pszennej
• 1 jajko
• ¾ szklanki ciepłej wody
• ¼ szklanki mleka
• ½ płaskiej łyżeczki soli

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto, wlewając do dołka zagotowane mleko. Wymieszać widelcem. Dodać jajko, sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Nadzienie:

• 30 dag szpinaku
• 1 ząbek czosnku
• 100 ml bulionu warzywnego
• 8 dag startego sera typu parmezan
• 25 dag serka ricotta
• pół pęczka świeżej szałwii lub łyżeczka suszonej
• 10 dag masła

Wykonanie:

Szpinak dokładnie umyć i osączyć. Czosnek posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać szpinak, podlać bulionem. Dusić 2-3 minuty. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru płynu. Masę szpinakową wymieszać z serem typu parmezan i serkiem ricotta, doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać pierożki, napełniać farszem, zlepiać brzegi. Pierożki wkładać do lekko osolonej wody. Gotować ok. 8 minut. Pierożki odcedzić i osączyć. Szałwię opłukać, osuszyć, poodrywać listki. Masło roztopić, dodać pokrojoną lub suszoną szałwię i delikatnie podsmażyć. Wrzucić pierożki, krótko przesmażyć.

2014-06-16 13:56

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Józiowe pierogi

Przepis proponuje p. Henryka z Zamościa. Był on przekazywany z pokolenia na pokolenie w rodzinie jej męża. Do dzisiaj Józiowe pierogi są przysmakiem wypiekanym z okazji spotkań rodzinnych, szczególnie ulubionym przez wnuki.

75 dag mąki 4 dag drożdży 20 dag masła ½ szklanki śmietany 3 jajka
CZYTAJ DALEJ

Bp Szkudło w Piekarach Śląskich: katolik powinien głosować pod kątem przestrzegania prawa Bożego

Każdy katolik powinien wziąć udział w wyborach, oddając głos na kandydata, który daje gwarancję pełniejszego, niż kontrkandydat przestrzegania prawa Bożego - zaapelował w niedzielę w Piekarach Śląskich administrator archidiecezji katowickiej bp Marek Szkudło.

Bp Szkudło, kierujący katowickim Kościołem, powitał w niedzielny poranek uczestników dorocznej pielgrzymki mężczyzn i młodzieńców do Piekar Śląskich. To jedno z najważniejszych corocznych wydarzeń kościelnych na Górnym Śląsku.
CZYTAJ DALEJ

Jubileusz 400-lecia konsekracji kościoła w Chotowie

2025-05-25 20:53

[ TEMATY ]

Chotów

parafia św. Idziego

kościół św. Marcina

rocznica konsekracji

Maciej Orman/Niedziela

– To my jesteśmy skarbem Kościoła – powiedział abp Wacław Depo. 25 maja metropolita częstochowski przewodniczył Mszy św. w kościele św. Marcina Biskupa, w parafii św. Idziego Opata w Chotowie, wieńczącej obchody jubileuszu 400. rocznicy konsekracji świątyni.

– Niech ta Eucharystia będzie dziękczynieniem za ten chotowski wieczernik, w którym możemy spotkać Ojca bogatego w miłosierdzie, Chrystusa Zbawiciela ukrytego pod postacią chleba, i Ducha Świętego, który rozlewa w naszych sercach Bożą miłość – zachęcił na rozpoczęcie Liturgii ks. Paweł Marczewski, proboszcz parafii.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję