Składniki:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka mleka
• 4 dag drożdży
• 4 żółtka
• 1 jajko
• 4 łyżki masła
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 łyżka cukru
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• szczypta soli
• 20 dag marmolady lub konfitury
• 1 kg smalcu do smażenia
• cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mleko podgrzać, przelać do miski, wymieszać z cukrem, 1 łyżką mąki i pokruszonymi drożdżami. Kiedy rozczyn zacznie zwiększać objętość, dodać żółtka, jajko, cukier puder, cukier wanilinowy, sól oraz przesianą mąkę. Wyrabiać do uzyskania pulchnego, sprężystego ciasta. Dodać wcześniej roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać, aż tłuszcz zostanie wchłonięty, a ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Przykryć je ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi objętość, formować z niego okrągłe placuszki, nakładać po ½ łyżeczki marmolady lub konfitury, zlepiać w kulkę. Układać na stolnicy, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Pączki smażyć na niezbyt silnym ogniu z obu stron na złoty kolor, zanurzone w gorącym tłuszczu. Odsączyć na papierowym ręczniku. Kiedy ostygną, posypać cukrem pudrem
Pomóż w rozwoju naszego portalu