Składniki:
• 4 szklanki mąki pszennej
• 2 szklanki cukru
• 2 jajka
• 2 szklanki mleka
• 220 g powideł śliwkowych
• 250 g margaryny
• 40 g przyprawy do piernika
• 3 łyżki kakao
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• pergamin lub tłuszcz
• bułka tarta do foremki
Krem:
• 1 galaretka cytrynowa
• 1 opakowanie bitej śmietany
• 200 ml zimnego mleka
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Polewa:
• 100 g gorzkiej czekolady
• 2 łyżki mleka
• 2 łyżki cukru
• 2 łyżki margaryny
• bakalie do dekoracji
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić w rondelku, ostudzić. Jajka z cukrem i przyprawą do piernika utrzeć mikserem, stopniowo dodawać kolejno: mleko, kakao, przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, rozpuszczoną margarynę, powidła. Ucierać mikserem.
Foremkę wyłożyć pergaminem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wylać ciasto. Piec 60 min w temp. 200 oC.
Przygotować krem. Galaretkę rozpuścić w 125 ml gorącej wody i odstawić. Bitą śmietanę ubić z mlekiem zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do ubitej śmietany, nie przerywając ubijania, dodać tężejącą galaretkę. Odstawić do lodówki, aby krem lekko stężał.
Polewa: w garnuszku rozpuścić rozdrobnioną czekoladę, dodać mleko, margarynę i cukier. Gotować razem kilka minut.
Ostudzony piernik przekroić na 2 połowy. Na pierwszej rozsmarować tężejący krem i przykryć drugą. Polewę rozsmarować na wierzchu ciasta przy pomocy pędzelka cukierniczego. Posypać cukrem pudrem. Udekorować bakaliami.
Sprawdzony przepis na piernik, który jest puszysty i pachnie świętami, jemiołą i tym, co sprawia, że świat wydaje się o wiele piękniejszy w czasie świąt Bożego Narodzenia, przysłała p. Aneta Gorowa ze Świebodzina (diecezja zielonogórsko-gorzowska). Dziękujemy!